2011-12-20 46 瀏覽
聽見人哋話食物同健康有好密切嘅關係,咁再進一步,我覺得美食對心靈嘅健康有更大嘅關連。食物未必一定要貴先叫美食,平平哋,但可以令自己食得滿足嘅已經好足夠。呢次係第二次幫襯新明發,今次目標好清晰,就係要試盅頭飯同點心。章魚肉餅飯,portion唔算大,$21一盅。豉油已放枱面,可以任加。飯夠哂新鮮熱辣,加啲甜豉油,連埋肉餅一齊食,口感味道一流。再加啲我最愛嘅辣油,夠哂刺激。終於明白點解咁多人一坐低就嗌盅飯。燒賣,大大粒,只係$12碟。餡料方面,以豬肉為主,但亦有少少蝦。雖然有啲肥肉,但絕冇油膩感,反而令肉更鬆軟。口感之外,味道亦相當鮮味可口,確係令人回味。雖然呢度價錢優惠,但睇得出佢哋冇將貨就價,要低成本咁去將一啲普通嘅食物變成美食,唔係更加考功夫嗎?相比起其他以為賣平少少,食物同服務差就係應份嘅食店,呢度確係值得一讚。
章魚肉餅飯,portion唔算大,$21一盅。
章魚肉餅飯
燒賣,大大粒,只係$12碟。
大大粒燒賣
2011-12-19