2020-01-29 463 瀏覽
係旺角鬧市中,去咗咖啡綠茶同Bff 談心。Bff太肚餓,叫咗招牌之一嘅3.7牛乳拉麵,而我因為唔係好肚餓,所以只係點咗焦糖蘋果朱古力蛋糕同埋飲品。Bff同我都熱愛咖啡,睇飲品menu睇到眼花撩亂,因為選擇好多,有一d平時少見嘅口味,包括原本打算叫推薦嘅焦糖燩蛋咖啡同埋蜂蜜咖啡。可惜咖啡機壞咗,所以要轉飲品,分別叫咗焙茶拿鐵同埋焙茶朱古力。Bff嘅3.7牛乳拉麵最先黎,係咁凍嘅天氣食過熱騰騰嘅拉麵好適合。我小試一口都唔錯,牛乳湯底濃。之於我嘅焦糖蘋果朱古力蛋糕比想像中細,一開始以為係slide,原來係獨立一小件。Mouse好滑,外層朱古力係用咁黑朱古力,唔會太甜。所謂嘅蘋果嘅中間有少少蘋果蓉,其他就冇蘋果味。 雖然Bff同我都係叫焙茶飲品,個人就更鐘意自己杯焙茶朱古力。冇錯,又係朱古力。一開始擔心會太甜,但完全冇呢回事。焙茶味比朱古力更出。焙茶拿鐵都好飲,奶味相對出過焙茶朱古力,但我更鐘意焙茶朱古力整體濃味d。值得一讚係呢度冇趕客走嘅情況,大大加分位。一路食件cake、飲咖啡,一路吹水,都係一個談心好地方。

焦糖蘋果朱古力蛋糕

焙茶朱古力