2023-05-15 615 瀏覽
我間唔中都鐘意係cafe搵下靈感☕️早兩日落雨濕濕 ☔️特登係旺角搵左間樓上cafe🏬 嘆個lunch , 飲杯嘢☕️日式咖喱定食+南蠻唐揚雞🍛($68)咖喱食落清甜,伴有胡蘿蔔🥕同薯仔🥔,食落幾爽口!炸雞乾左少少,但勝在油香味俱全!玄米抹茶朱古力🍵($42)杯野比我想像中偏甜,但玄米茶香味都相對濃郁,飲落都幾滑口食物質素整理不過不失!坐左兩粒鐘鋪頭播住日文歌🎌🎵個環境算幾舒服😌最重要係理念一致大家明嘅就明啦~💛
我間唔中都鐘意係cafe搵下靈感☕️

早兩日落雨濕濕 ☔️
特登係旺角搵左間樓上cafe🏬
嘆個lunch , 飲杯嘢☕️

日式咖喱定食+南蠻唐揚雞🍛($68)
咖喱食落清甜,伴有胡蘿蔔🥕同薯仔🥔,食落幾爽口!
炸雞乾左少少,但勝在油香味俱全!

玄米抹茶朱古力🍵($42)
杯野比我想像中偏甜,但玄米茶香味都相對濃郁,飲落都幾滑口

食物質素整理不過不失!
坐左兩粒鐘
鋪頭播住日文歌🎌🎵
個環境算幾舒服😌

最重要係理念一致
大家明嘅就明啦~💛
2023-05-13 283 瀏覽
一句講哂,你要預3個鐘時間先可以食到一餐飯,趕時間既千其唔好去,食物質數一般。足足等左1小時30分鐘先出到第一個餐,店內我地黎既時候跟本無人,但都唔知點解要等咁耐!
2023-05-13
120 分鐘 (堂食)
2023-04-30 285 瀏覽
今晚夜左搵野食,成9:00都 唔知食咩好,突然醒起咖啡綠茶,之前食過,印象中都幾好食,,鬧市中有個舒適環境食個飯,都唔錯,仲要主打和食,正~ 唔知係咪轉左新menu,好似選擇唔同左。而家和定食個飯都有得揀,除左白飯,仲可以揀昆布海苔飯或者醬油漬日本蛋京蔥飯,不過要加少少錢,下次試下叫其他飯。主菜選擇都ok,有8款揀,仲有side dish 同冷盤食物製作用心,味道幾好,連我至驚既秋葵我都覺得ok不過因為整得用心,有時會耐少少🤣
唔知係咪轉左新menu,好似選擇唔同左。
主菜選擇都ok,有8款揀,仲有side dish 同冷盤
食物製作用心,味道幾好,連我至驚既秋葵我都覺得ok
不過因為整得用心,有時會耐少少🤣
2023-02-11 597 瀏覽
行攰左想搵個地方坐下飲咖啡 7點食晚飯時間 入嚟有兩枱客入店無人招呼 自己坐低左 枱有兩個水杯水漬印 本來想叫岩鹽咖啡但落單時被告知只有焦糖榛子及玫瑰我同先生都慣飲唔甜嘅咖啡 但因為睇漏右邊成part傳統咖啡所以揀左榛子 另外叫左心太軟配雪糕 上榛子咖啡時被告知要等10分鐘 侍應妹妹都好有禮貌 後來有問我哋咖啡o唔ok咖啡還好 少少榛子味 少少咖啡味 不過不失心太軟嚟嘅時候見到係海綿蛋糕咁嘅質地 無乜期望我先生嘅角度見到心太軟個底有pat朱古力流心 問我做乜漏晒出嚟我仲答佢係固定用……點知食嘅時候 不左兩啖都仲係濕濕潤潤嘅海綿蛋糕唔對路係中間湯落去 先見到底有少少流心朱古力再反轉先發現個流心係連住碟 即係真係漏晒出嚟 在我來講其實呢個心太軟係失敗左 但個雪糕係好香雲呢拿味 值得一讚 唔想講太多 可能鹹點好好食
行攰左想搵個地方坐下飲咖啡

侍應妹妹都好有禮貌
後來有問我哋咖啡o唔ok
咖啡還好 少少榛子味 少少咖啡味 不過不失

心太軟嚟嘅時候見到係海綿蛋糕咁嘅質地 無乜期望
我仲答佢係固定用……
點知食嘅時候 不左兩啖都仲係濕濕潤潤嘅海綿蛋糕
唔對路係中間湯落去 先見到底有少少流心朱古力
再反轉先發現個流心係連住碟 即係真係漏晒出嚟
在我來講其實呢個心太軟係失敗左

但個雪糕係好香雲呢拿味 值得一讚

唔想講太多 可能鹹點好好食
2022-09-28 1014 瀏覽
入到間舖頭,一位年約60多歲的女是和一位30多歲的女士沒有戴口罩在店舖內撳電話。原來他們兩個是店員,店內沒有任何一位顧客,叫了岩鹽咖啡和薄荷朱古力,其後聽到兩位女性在廚房內爭執,擾攘了好一陣子終於岩鹽咖啡嚟到,飲咗一啖,決定即刻走,杯咖啡喊到好似鹽水咁!重點係,只係飲咗一啖嘅岩鹽咖啡,離開咗間舖頭,嘴唇上面仍然充滿着鹽嘅鹹味😰😰🥵如果平時都係呢兩位女性管理呢間舖頭,我真係好懷疑佢哋係點樣經營間鋪嘅😰😰
下午茶
2022-09-03 866 瀏覽
臨時約了好姐妹晚飯,選擇旺角是為了交通方便,但一向對旺角食店的印象較一般,多數限時、人流多、嘈雜。。好姐妹提議到此店,我沒有異議,於是便臨時訂枱。晚上7時,竟然只有兩枱客人。。先說說店舖環境,是小清新風格,說不上高級豪華,但反而有一份舒適自在:)可能是晚人客不多,店員完全不會急忙收碟趕客。而上菜時間一如其他食評所講較慢,但因為我主要為了和姐妹見見面、吃吃飯、聊一下,所以上菜速度完全不會令我不耐煩。。主食方便點了一客意粉、一客咖哩飯;另外點了三色單骨雞翼作小吃。白汁黑松露煙肉手工意大利麵:味道稍稍偏鹹,但很欣賞手工麵,口感是我喜歡的al dente,有嚼勁👍🏻吉列豬柳日式咖哩飯:咖哩是日式辛口味道,香而不會太辣。但吉列豬柳肉質較乾,希望日後有改進。三色單骨雞翼:外脆內軟,我們不消一回就吃個清光。只是完吃仍未能吃出三款是什麼口味😅。另外,我們亦點了飲品:焙茶朱古力:餐牌註明所用茶葉均由日本近江直送,茶味濃郁。果然沒有令人失望!這杯焙茶朱古力有濃濃茶香,亦可以喝出淡淡巧克力味,非常值得推介👍🏻焙茶拿鐵:茶味較焙茶朱古力更香濃,喜歡茶的朋友不能錯過!。原本想再點一份甜點,但實在太飽了,唯有留待

白汁黑松露煙肉 手工意大利麵

白汁黑松露煙肉手工意大利麵:
吉列豬柳日式咖哩飯

吉列豬柳日式咖哩飯:
三色單骨雞翼

三色單骨雞翼:

另外,我們亦點了飲品:
焙茶朱古力
焙茶朱古力:
焙茶拿鐵

焙茶拿鐵:
茶味較焙茶朱古力更香濃,喜歡茶的朋友不能錯過!

原本想再點一份甜點,但實在太飽了,唯有留待下次☺️
2022-09-02
白汁黑松露煙肉 手工意大利麵
三色單骨雞翼
焙茶朱古力
焙茶拿鐵
係旺角想搵間靜靜地、舒服、坐得耐d既餐廳, 就試左呢間地點幾方便既樓上cafe!餐廳員工比較少,有d似自助式cafe,但勝在唔會有職員催趕,坐耐d傾計做自己野都比較自在舒服~#日式炸雞咖哩飯擺碟幾有心思,將d炸雞同咖哩汁用飯隔開就唔驚浸到淋哂。咖哩汁係傳統日式微辣果種咖哩,飯混合左紅糙米更加有咬口,汁配埋d飯感覺好野味,不自不覺食哂d飯! 炸雞幾有驚喜,外脆內軟,入面d雞肉好滑同juicy,唔會好油膩同熱氣(:$68 份量好足夠,cafe 黎講都幾抵食!上菜時間的確會等得比較耐(~15mins),但本身都坐得耐 做自己野既話,其實又ok 影響不大~如果係好追求服務/打卡果類cafe,呢度可能未必好啱你,但如果係想搵個寧靜舒服傾計既cafe,呢度會係幾推薦既選擇~!
#日式炸雞咖哩飯
$68 份量好足夠,cafe 黎講都幾抵食!
日式炸雞咖哩飯

2022-07-04
日式炸雞咖哩飯
2022-04-21 880 瀏覽
當日本身諗住食壽司郎,但係太多人所以放棄。之後喺OpenRice嗰度搵到呢一間餐廳,上到去加埋我哋只有3枱食客,員工數量稍微不足,但係由於客人數量不多,所以食物上枱嘅速度還算理想,好快就已經嚟齊。我哋兩個人叫咗一杯嘢飲加兩款食物,抹茶拿鐵非常推薦,抹茶味道好濃郁,雖然飲完之後好多痰,但係真係非常好飲。另外,煙三文魚菠菜手工意粉非常有咬口,而且味道很好,唔會太腍或者太硬。最後一款五品,係可以選擇兩款熱食三款凍食,套餐會有一碗飯。總括嚟講味道唔錯,而且地方都算好坐。我會俾8/10,價錢亦算合理。下次會再去試下其他野!
當日本身諗住食壽司郎,但係太多人所以放棄。

我哋兩個人叫咗一杯嘢飲加兩款食物,
最後一款五品,係可以選擇兩款熱食三款凍食,套餐會有一碗飯。

總括嚟講味道唔錯,而且地方都算好坐。
我會俾8/10,價錢亦算合理。
下次會再去試下其他野!
Matcha  Latte
五品
煙三文魚菠菜手工意大利麵
  • 蒜香菠菜煙三文魚意大利麵
2022-04-03 553 瀏覽
為咗拎Apink恩地嘅生日應援而去呢間cafe🙌🏻環境超舒適😳今次一個人去仲有一個人嘅坐位🪑可自成⼀格😙cafe仲可以借boardgame 挽🕹好岩同朋友係度度過一個晏晝熱朱古力🍫 $42因為冇抱期待去望以為同平時嘅一樣😳點知超有驚喜🤩 完全係個人鐘意嘅熱朱古力🙌🏻朱古力偏甜🍫唔鐘意甜野就唔太適合了🙈朱古力上面嘅拉花都好靚😚

熱朱古力🍫 $42
2021-10-10 1408 瀏覽
有嘢做出開旺角,距離下一個行程仲有啲時間,想搵間近近地、可以坐耐啲、又環境舒服既餐廳,係openrice搵下睇下,就揀左依間餐廳喇五品料理本身自己好鍾意日式定食個種好多小皿,而依個五品料理比起日式定食更加豐富我揀左既食品有:(由左至右、上至下)煙三文魚薯仔沙律、麻醬豆腐秋葵、醬煮南瓜、泡菜煮豚肉、香炸南乳雞塊除左好食之外,每一隻碟都好日系,美美的美式焦糖芝士蛋糕面頭既焦糖烤到脆卜卜,加上焦糖獨有既焦香,好味整體黎講食物係OK既,唔知係咪因為想健康啲,所以食物都偏向少油同清淡,岩哂追求健康既朋友

五品料理

我揀左既食品有:(由左至右、上至下)
除左好食之外,每一隻碟都好日系,美美的

美式焦糖芝士蛋糕
面頭既焦糖烤到脆卜卜,加上焦糖獨有既焦香,好味

2021-02-08
午餐
2021-08-07 1508 瀏覽
上菜超級慢,雖然去之前已經知道他們人手不足,上菜會很慢,但坐了半個鐘以上,一樣東西也沒有,所有菜吃完後飲品才上。看見所有客人的枱上只有少量食物甚至是沒有,店員態度可以說得上是十分差,要什麼沒有什麼,想叫的幾樣東西都沒有。後悔來這間店。咖喱像是在超級市場買回來的即食包,加蛋要$15,不值得,豬柳餐牌上寫得很好吃,但上枱的時候外皮已經不脆甚至已經林晒,不用說有沒有肉汁,肉乾而難咬,有點像超市買回來弄熱的,還要不是用炸的方法。不要問我為什麼會吃完,只是等得十分餓意粉好像沒有滾夠時間,偏硬,可能是還沒有熟透,上面加了層脆脆的東西,甜甜脆脆的增加口感,不過不失。
咖喱豬柳加蛋
香蒜炒雜菌意粉
2021-07-30 862 瀏覽
Once upon a time......有間cafe有得玩有得食,又唔趕人又唔貴,下載某個apps又有95拆添,係咪唔錯呢~首先講環境,我們去嘅時間係2點左右,人唔多,所以可以同其他人坐得好開,入去都係自己揀位,枱上面都已經有餐牌,一坐低就可以揀食咩,餐牌望落去好舊,d過膠片浮起曬果種,但係!係冇痴立立嫁!疫情下,唔係好多餐廳認真處理清潔問題,佢地有!你走果陣,佢地認真消毒果種態度,會令自己懷疑自己係咪真係咁污糟🤣🤣,但係又會覺得非常安心岩岩自己係依個消毒過嘅環境食過野,佢有board game,牌類提供,但係我地只想傾計就冇玩到到食物啦,我地只係叫左2個小食,一個甜品,2杯飲品,炸墨魚粒+炸雞軟骨,岩岩炸起,味道正常,但係雞軟骨有部分係雞肉粒朱古力心太軟,太少流心層,拳頭大嘅蛋糕,得一茶匙嘅流心,但係味道係正常榛子朱古力,有d失望,佢唔係繽x樂果種,甚至榛子味,朱古力味都唔重,奶味反而重d牛蒡茶,好香,想味道夠,要等耐小小,可以不停添水再煲我地冇叫主食,但係見到其他人食嘅主食賣相唔差,下次會再試
牛蒡茶,好香,想味道夠,要等耐小小,可以不停添水再煲
我地冇叫主食,但係見到其他人食嘅主食賣相唔差,下次會再試
2021-05-08
一間以日系家庭食品,每次去都以不同韓星周邊做主題,有時是VIXX、EXO等等,但是老闆心繫於香港,心繫香港年青人有需要人士。過去都有不同的報導他們與不同的非牟利團體合作、守護孩子等等,非常關心本地青年人。在我感覺及多次到訪都感到溫暖,以我認識的店長的感受。雖然食物飲品未必很精美,服務未必很有水準,但是在這兒感到的是一份輕鬆。.慢煮雞胸青醬意大利粉👍意粉質感適中 青醬味道岩岩好👍雞胸略有小老推介指數: ⭐⭐⭐/5.💁服務: ⛲環境: 每次打開門口,韓星周邊總會為你帶來驚喜

慢煮雞胸青醬意大利粉
👍意粉質感適中 青醬味道岩岩好
👍雞胸略有小老
推介指數: ⭐⭐⭐/5
💁服務:
⛲環境: 每次打開門口,韓星周邊總會為你帶來驚喜
2021-05-29 1171 瀏覽
🍴五品料理 HKD 89呢個係可以自由配搭既定食🍱凍盤揀左雞胸沙律 三文魚薯仔沙律 蔬菜蛋批👀兩款熱食揀左五花腩同燒鯖魚🐟先講凍盤3款味道都偏清淡 值得講係個蛋批好多料 啲蘿蔔多到驚😂熱食方面五花腩煮得好淋 味道偏鹹左少少🙈而鯖魚就略嫌個魚皮唔夠脆🤭整體還可以~🍴日式咖喱吉列牛舌 HKD 78咖喱似係平時現成買黎加熱食得個啲🙈吉列牛舌有4大舊 切開share都仲得👯‍♀️炸粉又唔厚 但因為肉質口感關係 💩👧🏿都覺得似牛腩多過似牛舌🧐🍴炸薯條 HKD 38 炸雞軟骨 HKD 38薯條都係炸得好新奇😂有啲係頭尾兩邊炸到唔同口感 同一條係一邊淋一邊脆😂雞軟骨份量都算多~3個人食 都係由頭食到尾 不過不失今次💩👧🏿同朋友特登揀啲較少見既野飲黎試下😂🥤凍辣椒朱古力 HKD 48一言難盡既味🌚朱古力味唔重又唔甜 後勁就會愈飲愈辣😂飲左幾啖💩就放棄左🥤可樂特調咖啡 HKD 48有少少氣又甜甜地既齋啡 唔太飲得出可樂味🙈🥤熱焦糖燉蛋咖啡HKD 42面層有燒過既焦糖🔥3杯最正常既一杯 因為夠甜🍬但因為咖啡味都好淡😂其實就等於係飲緊焦糖奶咁🙈🍴窩夫拼水果雪糕 HKD 68呢個就真係少少失望啦🥺等左幾個字 點
🍴五品料理 HKD 89

🥤可樂特調咖啡 HKD 48
有少少氣又甜甜地既齋啡 唔太飲得出可樂味🙈

🥤熱焦糖燉蛋咖啡HKD 42

🍴窩夫拼水果雪糕 HKD 68
呢個就真係少少失望啦🥺等左幾個字 點知一上枱個窩夫係唔熱既😣真係微暖都稱唔上😢就扣哂分啦☹️
2021-04-20 1004 瀏覽
我只是單單叫了一個豚肉烏冬等了一個鐘還沒有非常差評食物又不是特別好吃非常鹹懷疑是很重的味精所以吃完之後很口渴環境衛生差有很多飛烏蠅非常不建議吃而且地方非常窄坐得不是很舒服
我只是單單叫了一個豚肉烏冬
等了一個鐘還沒有