2024-11-04
今日去咗間地道上海菜小店,店舖裏面嘅服務員姐姐全部服務態度一流😭🔥,同埋店舖裏面嘅所有菜式都非常大份,值得一試😍仲有幾度餸唔記得咗影相喺呢度介紹埋先!!✏️蟹粉小籠包 $80真係好正!🥟蟹粉嘅味道濃郁,餡料多汁,咬落去肉汁四溢,超滿足!蟹粉搭配豬肉餡,味道層次豐富,真係好享受!而且,包子嘅皮薄而有彈性,蒸得剛剛好,令每一口都係蟹味,真係好想再食多幾個!😍✏️蟹黃生煎包 $70包子外皮酥脆,內裡嘅蟹黃令人驚喜!🦀️🔥每一口都係香濃嘅蟹黃,搭配少少醋,味道更加出色,真係一個不容錯過嘅選擇!🍽️生煎包底部煎得金黃酥脆,表面輕輕一咬就流出蟹黃,真係太好味了!🤤✏️麻醬青瓜雞絲粉 $42盤上面鋪滿咗新鮮嘅青瓜絲🥒,再加上嫩滑嘅雞絲。麻醬非常香濃,拌落去之後,香味立刻撲鼻而來!🥜青瓜清脆,咬落去有一種爽口感,而雞絲則非常嫩滑,兩者搭配得恰到好處。麻醬嘅味道濃烈,但唔會過於膩口,整體味道非常均衡。加上粉條吸咗麻醬嘅味道,真係好正!🍜👌✏️上海排骨菜飯 $42然後我試咗上海排骨菜飯,價錢$42。呢碗飯份量十足,排骨經過醃製,食落去特別入味!🍚🍖排骨外皮香脆,肉質軟嫩,咬落去有一種滿足感。搭配白飯,飯粒吸咗肉汁,味
仲有幾度餸唔記得咗影相喺呢度介紹埋先!!
✏️蟹粉小籠包 $80
✏️蟹黃生煎包 $70
✏️麻醬青瓜雞絲粉 $42
✏️上海排骨菜飯 $42
然後我試咗上海排骨菜飯,價錢$42。呢碗飯份量十足,排骨經過醃製,食落去特別入味!🍚🍖排骨外皮香脆,肉質軟嫩,咬落去有一種滿足感。搭配白飯,飯粒吸咗肉汁,味道更加出色。加上少量嘅青菜,令整碗飯唔會過於油膩,真係非常平衡!👏
✏️酥炸小雲吞 $35
雲吞外脆內嫩,炸得啱啱好,食落去有一陣香脆嘅口感!🥟✨內裡嘅餡料新鮮,搭配辣醬或者甜醬都好好味,真係好開胃!每一口都令人想再來一份!👍
✏️百步香蔥油餅 $28
個餅香脆可口,蔥香味十足,食落去每一口都有滿滿嘅幸福感!🥳🥞油餅表面金黃酥脆,內裡鬆軟,搭配醬油或者辣醬,簡直完美!每一口都係香脆同香蔥嘅味道,真係好想再點一份!呀