2020-03-29 226 瀏覽
有一日我同一個波蘭妹妹到屋企附近打羽毛球, 打完波之後佢有少少肚餓,我哋就經過咗一豆花。 我同佢講呢度啲豆腐花幾好食㗎而且豆味都幾濃郁, 之後先發現原來佢從來未食過豆腐花所以令她更好奇。佢問我有咩推介,我就話如果你第一次食都係試下原味呀薑汁咁囉。 佢再望下見到有個芒果豆腐花好得意, 問我試過未。 我作為東道主就有啲尷尬了, 因為我其實係一個幾保守嘅男人,芒果加豆腐花對我嚟講太前衛了,而且在我腦海入面幻想的效果都唔係太睇好, 所以我從來沒有試過。 但係對於波蘭妹妹來說, 隻隻味都前衛㗎啦, 於是佢就叫咗個凍嘅芒果豆腐花試下。波蘭妹妹請我食一啖, 我突然像發現新大陸般驚訝, 沒想到芒果與豆腐花的相處能這麼融合。 就像超越了種族的隔膜, 向世界揚佈和平與愛。 波蘭妹妹亦吃得十分開心,並多謝我的推介。

芒果豆腐花
芒果豆腐花