2021-10-17
早排幫朋友手做左幾日家務助理,友人非常客氣,話要請番我食晚飯。唔想佢太破費,揀左去飲下午茶。朋友選了位於佐敦薈 3 樓嘅一家精品粤菜館,門面光潔明亮,場地偌大,加上裝潢簇新,整體感覺雅緻又舒適。先嚟瑤柱珍珠雞 ($36),一籠兩隻,上檯時仍熱辣辣,糯米蒸得好軟熟,口感黏糯,瑤柱嘅香味完全滲透到糯米中,肉碎、蛋黃惹味香口。生菜絲魚片粥 ($38) 估唔到咁大碗,同樣是熱辣辣上桌,粥底煲得好綿,魚片大塊滑溜,鮮味十足,配埋爽口嘅生菜絲,大滿足。水晶蝦餃皇 ($15.8/2件) 以原隻新鮮海蝦做餡料,吃起來爽脆彈牙,口感豐富鮮甜。黃金炸饅頭 ($18.8) 饅頭新鮮即炸,熱辣辣出爐,外皮香脆,咬落濕潤,配煉奶一流!五柳絲鮮蝦腐皮卷 ($31) 腐皮卷色水好靚,外層煎至金黃微焦,入口脆卜卜,蝦肉鮮味彈牙,蘸點旁邊的喼汁吃,滋味無窮。燒腩仔湯檬粉 ($41) 燒腩賣相唔錯,好靚仔,層層相間,外皮香口鬆化,肉質軟腍無渣,鹹度同肥瘦度亦啱啱好,伴幼身細滑嘅檬粉吃,無得彈。旁邊仲有菜心作配搭,可中和油脂!石岐紅燒乳鴿 ($53) 乳鴿炸至皮脆肉嫩,非常香口,連骨也酥脆得差點可以食埋,用手拿
石岐紅燒乳鴿 ($53) 乳鴿炸至皮脆肉嫩,非常香口,連骨也酥脆得差點可以食埋,用手拿著吃,味力沒法擋,每人半隻,滋味無窮。
最後來一客千層薑汁糕 ($26) 糕身煙韌軟糯,薑味十足,咬下不黐牙,甜而不膩,很好吃。