2023-03-06 109 瀏覽
脫罩後的第一個晚餐,我地去左食美味嘅泰國菜啊!新開業不久的【泰瀾鑊】係元朗朗屏站步行大約10分鐘,餐廳設有露天座位,很有泰國風情,而且仲係pet friendly,大家可以帶埋寵物一陣入座! 見到餐廳外嘅tuk tuk都忍唔住衝左上車打卡喔~呢度嘅泰式食物和飲品種類繁多,好多樣都想試吓~先來【泰式酸辣鳳爪】,鳳爪結實又入味,酸辣度適中,做頭盤啱晒,好開胃啊~【香葉爆炸軟殼蟹】酥香撲鼻,外脆內軟,一碟有3隻,我地每人一隻啱啱好~喜歡食蠔的我,當然不會錯過呢款【頂級蘭王蛋泰式鐵板蠔餅】啦!蠔仔好新鮮,而且份量十足,被滿滿的蘭王蛋包裹著,蛋香濃郁,入口十分嫩滑~   沾上酸辣醬或辣椒醬一齊食,份外惹味~最後就係【蝦頭膏鮮蝦炒飯】,粒粒分明嘅炒飯被香甜嘅蝦頭膏包裹着,還有大大隻、十分爽口嘅鮮蝦,非常豐富!本來還想點些泰式甜品作結,但係因為已經太飽了,唯有下次再試啦!豐富又美味的泰國菜,值得encore!

呢度嘅泰式食物和飲品種類繁多,好多樣都想試吓~

2023-03-01
5 分鐘 (堂食)