2018-07-17 30 瀏覽
中環嘅大館翻新後,好多人都專程去嗰度打卡,欣賞完古蹟後當然要係附近搵返間餐廳填飽個肚啦。sodam chicken嘅距離同大館只有幾分鐘路程,亦位於蘭桂坊附近,地點非常方便。呢間餐廳地方唔算好大,坐滿曬人非常熱鬧,如果唔想等位嘅話我諗就要一早book定。我同我個朋友都係食肉獸,所以我哋一致同意要試晒炸雞同焗雞兩款。首先我哋叫咗一份標準BBQ香辣焗雞,於我來講我覺得一份好嘅焗雞要有出色嘅醬汁同埋嫩滑嘅雞肉,呢一份焗雞完全符合曬兩個條件, BBQ醬汁啱晒鍾意食辣嘅人,真係睇見張相都流晒口水。第二份就係標準嘅無骨蜜糖芥末香蔥炸雞。試完鹹嘅焗雞當然要試吓甜嘅炸雞,炸雞最怕就係入面啲雞肉會變到好乾,好似食緊炸粉咁樣,呢份炸雞都依然保持到嫩滑嘅雞肉,食得出爽脆嘅炸雞表皮,配埋香蔥一齊食令到成個感覺冇咁油膩。講樣嘢食當然要講下啲飲品啦,飲品都係食韓式炸雞其中一個重點。我叫咗一杯蘋果特飲,份量非常驚人,杯面大過我個手掌,啱晒兩個女仔share飲,50幾蚊抵到爛呀。我個朋友就叫咗杯水果茶,味道幾清新,中和到食炸雞嘅肥膩感。今次嘅用餐我哋非常滿意,期待下次喺蘭桂坊飲完野再行上嚟滿足我哋食炸雞嘅願望。

第二份就係標準嘅無骨蜜糖芥末香蔥炸雞。試完鹹嘅焗雞當然要試吓甜嘅炸雞炸雞最怕就係入面啲雞肉會變到好乾,好似食緊炸粉咁樣,呢份炸雞都依然保持到嫩滑嘅雞肉,食得出爽脆嘅炸雞表皮,配埋香蔥一齊食令到成個感覺冇咁油膩。

我個朋友就叫咗杯水果茶,味道幾清新,中和到食炸雞嘅肥膩感。