2017-06-17 183 瀏覽
某日同事突然講起天草大王(一隻特大品種雞) 就上網睇睇香港邊度有得食,結果就黎到呢度食lunch。Lunch menu 唔算多選擇,而且好幾款都係得個丼名,無明確講明係有咩食~不過鋪頭入面既服務員都好好,細心解釋。同事們就揀左天草大王既親子丼~天草大王雞本身肉質非常實淨,聽講因為佢地既運動量比較大,所以大家食之前有心理準備😆但聽同事講返佢今次食,啲肉比起佢之前係日本天草食過既肉無咁實,所以還可以。我就揀左個厚燒牛舌丼牛舌真係好厚而且份量都算多,中間既菠菜係幾健康既,不過味道有點唔夾。飯既份量比較少(大確正常碗既一半),但個人覺得份量啱啱好,因為成個set 其實有好多其他野食~飯上面有微辣芝麻醬,同牛舌一定夾~平時出去食呢類套餐未必每款小碟都啱食,但我今次真係食清晒!最上面果碗係黑松露蒸蛋,一打開就聞到好香!下面果碗小食都係牛舌,但肉質同我碗飯入面果種完全唔同,好淋又開胃。最值得推介係右下角呢碗湯!真係我人生入面飲過最濃最入味既麵豉湯! 其實我唔絕對肯定佢係麵豉湯😂,但我飲到有啲麵豉味~成個湯有好濃好濃既海鮮味,一入口就感覺到果份誠意!我本身對蝦敏感,飲完之後都有少少反應😂咁應該真係真材

我就揀左個厚燒牛舌丼

厚燒牛舌丼

平時出去食呢類套餐未必每款小碟都啱食,但我今次真係食清晒!

其實我唔絕對肯定佢係麵豉湯😂,但我飲到有啲麵豉味~成個湯有好濃好濃既海鮮味,一入口就感覺到果份誠意!我本身對蝦敏感,飲完之後都有少少反應😂咁應該真係真材實料👍🏻