2018-05-16 6918 瀏覽
呢間荃灣嘅放題已經唔係第一次食,其實我今日就好飽新,但係約咗朋友有冇理由爽約,所以最後都去咗食放題。同以往一樣,都係咁多人排隊,水洩不通。同朋友先叫咗個刺身,二話不說每樣都叫十多塊,但係唯獨是希靈魚就叫咗兩塊,估唔到佢又上得幾快!同刺身船影完相之後,細心一數發現希靈魚真係得兩塊!估唔到佢真係會睇張單呢。啲刺身都尚算新鮮,至起碼第日唔會肚痛,最欣賞嘅就係嗰個馬刀貝,馬刀貝平時喺出邊都比較少食,而且呢一度做得比較出色爽口且脆滑。另外嘅熟食佢地都做得好出色,我叫左天婦羅同一啲手制壽司,黃金色的天婦羅很出色。叫咗炸蝦同秋葵,秋葵用料新鮮,而且大大條並不是雪藏過的。炸蝦熱辣辣,好燙口,配上天婦羅汁,非常香和好味。在外面更加有自助沙律吧,有前所未見的飲料,更有熱飲和酒類飲品。另外還有青口、螺肉等海鮮。加上另外有新鮮的水果,西瓜、蜜瓜和菠蘿。全部一片片很方便送入口。最後我哋每人叫咗一杯雪糕同雪條,全部都係名牌雪糕,綠茶開心果更加是傳統港人喜歡吃的口味,清洗一下口內的味道,份外清新。

同朋友先叫咗個刺身

2018-05-15
5 分鐘 (堂食)