2020-11-27 4511 瀏覽
多謝朋友邀請我來到位於中環單幢大廈內的 食晚飯, 因這間餐廳以會員制度訂座, 菜單亦要在用餐日期前幾天確定. 可能由訂座至進餐當日等待了一段時間, 所以對當晚飯局都有所期待🤗順德魚雲羹魚雲羹非常足料, 有魚肉, 勝瓜絲, 腐皮絲, 冬菇絲...... 味道非常鮮甜, 食落口感非常豐富, 讚👍👍雲腿玻璃蝦球隻蝦有六兩重, 大大隻🦐, 晶瑩通透, 非常爽口, 加入少少雲腿, 蔥絲墊底, 味道再提升一點點😋😋蝦子柚皮扒豆苗柚皮炆得非常恰當, 味道非常入味. 配時令豆苗, 絕配👍鍋貼小棠菜外層炸漿薄薄, 香脆可囗, 內裏蝦膠彈牙&多碎菜. 基本上每一啖也食到蔬菜, 中和油膩感玻璃皮乳鴿稱之為玻璃皮, 即等於脆口意思, 乳鴿調味可以, 可惜炸得比較乾身, 失去肉汁古法雙冬羊腩煲主角是羊腩, 內有配菜冬筍, 冬菇, 炸支竹, 馬蹄, 可點腐乳汁食. 跟玻璃唐生菜, 新鮮脆口. 羊肉沒有太重羊騷味, 而羊腩煲內的汁與其他餐廳比較偏淡味薑蔥蒜爆龍躉面珠肉上菜來時, 遠處已聞到陣陣香味, 薑蔥蒜頭洋蔥爆得非常入味. 龍躉肉亦很滑溜. 這個菜非常惹味😋👍👍生炒糯米飯用料與一般炒糯米飯相若, 有臘腸, 臘味
多謝朋友邀請我來到位於中環單幢大廈內的[順德聯誼總會] 食晚飯, 因這間餐廳以會員制度訂座, 菜單亦要在用餐日期前幾天確定. 可能由訂座至進餐當日等待了一段時間, 所以對當晚飯局都有所期待🤗

順德魚雲羹
順德魚雲羹

雲腿玻璃蝦球
雲腿玻璃蝦球

蝦子柚皮扒豆苗
柚皮炆得非常恰當, 味道非常入味. 配時令豆苗, 絕配👍
蝦子柚皮扒豆苗

鍋貼小棠菜
鍋貼小棠菜

玻璃皮乳鴿
玻璃皮乳鴿

古法雙冬羊腩煲
羊肉沒有太重羊騷味, 而羊腩煲內的汁與其他餐廳比較偏淡味
古法雙冬羊腩煲

薑蔥蒜爆龍躉面珠肉
薑蔥蒜爆龍躉面珠肉

生炒糯米飯
用料與一般炒糯米飯相若, 有臘腸, 臘味, 蔥花, 花生. 唯一有少少不同便是糯米飯冇咁黏口, 加上亦好少見用蛋白炒
生炒糯米飯

蛋白杏仁茶
甜品內多蛋白, 不過我略嫌杏仁味不是太香濃, 甜度都可以, 不是太甜
蛋白杏仁茶

整體來說, 這一餐食物真不錯😋😋
2020-11-27