2024-03-28
早兩日去沙田拎野順便到訪永年食返碗車仔麵,今次每人一個餐唔洗爭。友人點了美國極佳級封門柳七成熟黑椒汁跟炸麵 ~ 黑椒汁倒入熱辣辣鐵板上,即時爆香, 封門柳掛滿汁後,一口一件直送入口,牛柳夠腍炸麵沾一沾醬汁更滋味。另外跟餐加招牌周打蜆肉濃湯 ~ 見友人熟練地將酥皮放入濃中一同進食,大讚酥皮脆湯又濃郁。芝士肉醬焗薯皮 ~ 3件放滿滿肉醬的焗著皮好夠惹味。紅茶龍眼冰 ~ 清甜得來解渴又滋潤喉嚨唔錯。永年大碗麵 ~ 謙謙選擇油麵,清湯bb 辣汁, 呢碗包括有魚蛋,蘿蔔,雞翼,雞翼尖,豬腸, 豬紅,豬皮,魷魚和紅腸,超豐富的一碗謙謙大讚蘿蔔好清甜,雞翼好入味。紅豆奶茶冰 ~ 茶夠香加上大量紅豆令成杯野飲味道即時提升。男神麵 ~ 我選擇粗麵少辣 ,包括有蘿蔔,豬腸, 牛丸,牛柏葉,牛腩和牛肚, 呢款絕對係我杯茶,不嬲都愛食豬腸,呢到清潔得好乾淨冇臭味的, 牛腩牛肚好入味,湯底濃郁帶點少辣的刺激。
另外跟餐加
芝士肉醬焗薯皮 ~ 3件放滿滿肉醬的焗著皮好夠惹味。
紅茶龍眼冰 ~ 清甜得來解渴又滋潤喉嚨唔錯。
紅豆奶茶冰 ~ 茶夠香加上大量紅豆令成杯野飲味道即時提升。