2021-05-28
已經兩年冇去過日本,超掛住以前築地市場既海鮮丼😫早排睇街坊谷先知大角咀開左間朝頭早先有得食既海鮮丼,佢地既呑拿魚係每朝由豐州市場直送!唔係一般急凍飛機貨,係新鮮未被急凍既「生鮪」呑拿魚!運到黎香港即賣,所以每朝8點開始就供應,賣完即止,聽講未開門就有人黎排隊,令我諗起一落機即衝築地既回憶👀不過依家我就冇咁神心啦,早兩日出門食lunch,行過見到金所12點幾仲營業緊,咁難得既機會梗係要試下啦🤤4. 中落ち、鮪魚蓉、中トロ、大トロ丼$268(+蘭王蛋$12)12. 赤身、鮪魚蓉、帆立貝、甜甘蝦丼$168燒蠔2隻$80一入門口就見到師傅刮緊吞拿魚肉,舖頭入面既空氣瀰漫一股腥味,所以冷氣開得好勁,盡量令環境保持低溫。味噌湯同腌蘿蔔好清新,刺身果然都好新鮮,盡量唔點咁多豉油怕掩蓋左鮮味!吞拿魚各個部位味道都好分明,個人覺得大拖羅最好食,油脂超香又冇筋,加埋蘭王蛋黃伴飯又將享受推高一個層次🤤帆立貝大大隻,甘蝦比起想像中甜,幾款刺身都好正呀!唯一覺得壽司飯有少少偏乾同酸,如果可以控制得好啲就更好。燒蠔既蠔肉勁大隻脹卜卜,略嫌唔夠鮮味,但蠔肉非常爽口,燒既時間火候係做得幾好。
12. 赤身、鮪魚蓉、帆立貝、甜甘蝦丼$168
燒蠔2隻$80