2021-07-06
返工有咩開心得過遇到好同事呢?應該就係同好同事一齊食好西 今日我就約咗同事收工後一齊食晚飯~我同佢都好為食(又大食haha),所以都想揾一間又抵又好食嘅餐廳,經過我哋精挑細選之下,就揀咗呢間係大埔嘅Medium Rare Steak同事係大埔地膽,好快我地就到咗餐廳餐廳門口都好易認,到咗係右手邊個窗仔到叫野食先,再入去等就ok餐牌有牛嘅不同部位可以揀,價錢計法係跟據牛扒嘅重量而定,我地仲可以選擇想要幾重,真係好貼心呢到要特別讚下餐廳員工好友善,主動介紹唔同部位嘅特色,我比較中意食淋啲嫩啲嘅扒,員工就推介我食牛柳~ 大食嘅我當然唔會淨係食牛扒就滿足,呢到只需要加$28就可以揀3款配菜變成套餐,也太抵了吧!!加飲品嘅話就可以有以上選擇,完全係挑戰有選擇困難症嘅我最後我叫咗牛柳套餐,跟沙律、溫泉蛋同埋麵豉湯。勁搞笑我話想要大概200-250g嘅肉,店員就攞咗件極大嚿牛柳出嚟,即場喺我面前切肉同磅重。最後切出嚟係231g,啱啱好係中位數,員工果然犀利餐廳好貼心,照顧不同顧客嘅需要每枱都會有一樽海鹽同埋黑胡椒俾我地調味5分鐘都唔洗,我個餐就ready喇!百零蚊就咁多野食,真係好抵牛肉係鐵板上咋咋
加飲品嘅話就可以有以上選擇,完全係挑戰有選擇困難症嘅我
最後我叫咗牛柳套餐,跟沙律、溫泉蛋同埋麵豉湯。 勁搞笑我話想要大概200-250g嘅肉,店員就攞咗件極大嚿牛柳出嚟,即場喺我面前切肉同磅重。最後切出嚟係231g,啱啱好係中位數,員工果然犀利
餐廳好貼心,照顧不同顧客嘅需要
每枱都會有一樽海鹽同埋黑胡椒俾我地調味
5分鐘都唔洗,我個餐就ready喇!百零蚊就咁多野食,真係好抵牛肉係鐵板上咋咋聲真係搞到我好肚餓!!!
好香嘅肉味加上蒜蓉香更惹味。
一切開入面仲係粉粉嫩嫩的員工又真係冇介紹錯,牛柳食落有濃厚肉味,質感較淋,加埋少少鹽同埋胡椒調味,配埋蒜蓉簡直冇得頂
跟餐沙律塞滿成個碗,胡麻醬嘅份量啱啱好,每一啖都會有胡麻醬嘅香,但係食完又唔會成個碗好水
好滑好香好好食
我同同事今餐都食得好開心,一路食一路吹水,辛苦嘅一日就係需要用美食慰勞自己!聽日又有動力返工喇