2017-02-07 1868 瀏覽
今日有長輩生日,特登去到三聖食餐好嘅中午大約12點去到,海鮮檔已經好多海鮮,價錢例牌唔平,不過質素取勝。在海鮮檔揀咗彬班 (呀叔話又滑又有魚味)、聖子、大大隻嘅蝦、扇貝同埋象拔蚌就去咗酒樓。Book咗間房,可以靜靜地食,仲要免開瓶費,免切餅費中午時分嚟到酒樓,仲有點心食!呢度仲有明檔,可以見到姐姐喺度煎糕、煎薄撐等,仲有點心車可以攞蛋撻仔、鹹水角等等,成個感覺好懷舊,畢竟今時今日好少酒樓有咁樣了。我哋叫咗煎甜薄撐、豆沙餅、沙翁、滷水豬仔腳,賣相雖然一般,但味道真係幾好。講返重頭戲海鮮,師傅建議豉椒聖子加煎米粉底。今日啲聖子唔算大隻,但新鮮飽滿又冇沙,豉淑汁好夠味,加埋個煎米粉真係好正跟住就到象拔蚌刺身!大大碟!非常新鮮爽口仲拎咗個煲俾我地堂灼,不過大家都話刺身好味d, 淨係灼左個膽既位置。再來就係煎大蝦大蝦煎到金黃色,啖啖肉,小小辣,非常香口惹味!跟住有蒜蓉粉絲蒸扇貝呢個蒸得耐左少少,如果唔係就更好啦!之後仲有蒸魚,條魚蒸得啱啱好,老人家食到停唔到口仲有燒鵝,都燒得唔錯,可惜太飽食到淨哂 (有打包的,無做大嘥鬼)。呢間酒樓裝修一般,但侍應服務周到,頻頻換碟同俾熱毛巾,最後仲送一盤飯後水
今日有長輩生日,特登去到三聖食餐好嘅

講返重頭戲海鮮,師傅建議豉椒聖子加煎米粉底。

跟住就到象拔蚌刺身
大大碟!非常新鮮爽口

再來就係煎大蝦
大蝦煎到金黃色,啖啖肉,小小辣,非常香口惹味!

跟住有蒜蓉粉絲蒸扇貝
呢個蒸得耐左少少,如果唔係就更好啦!

之後仲有蒸魚,條魚蒸得啱啱好,老人家食到停唔到口

仲有燒鵝,都燒得唔錯,可惜太飽食到淨哂
(有打包的,無做大嘥鬼)。

呢間酒樓裝修一般,但侍應服務周到,頻頻換碟同俾熱毛巾,最後仲送一盤飯後水果,絕對係經濟實惠之選
唯一美中不足的地方,就係酒樓一定要行樓梯,對長輩來講有少少唔方便啦~
2017-02-06
慶祝紀念