2024-04-03
小妹一直都好鍾意食車仔麵,因為食車仔麵可以有好多選擇,而且樣樣都好想食,仲要大大碗麵,一次過有唔同餸可以食,夠晒滿足😌小妹很久沒吃車仔麵啦,撞岩行沙田當然要食永年啦,永年呢個名真聽唔少,絕對係老字號嘅車仔麵,而永年當然係我首選😝 呢間餐廳同樣用QR code落單,非常方便,一來可以減少與人接觸,二來省時間👍🏻「招牌懷舊鐵板餐」呢個鐵板餐包餐湯、沙律、主菜和飲品,當然唔少得可以追加小食啦~酥皮周打蜆湯🥣呢個周打蜆湯味道濃郁,酥皮焗得好酥香,將酥皮浸落湯度,一齊食仲正😚 諗起以前細個飲酥皮湯既回憶😍永年雜扒🐖🐓🐂一上枱,職員好貼心問需唔需要幫手淋汁?最後我地自己淋🤭 一淋汁已經聽到「嗞嗞聲」,d汁有d周圍彈🤣但配上d香氣撲鼻,而且扒既份量好足😚 豬扒、雞扒、牛扒🥩非常豐富!當中豬扒最軟腍,好入味;雞扒亦易切,肉質好軟口~牛扒切開就feel到師傅有料到,內層粉嫩紅肉,外層焦香🫢更配上西蘭花作點綴😝女神麵🍜一聽個名就知幾女神系列啦😎 知陰又好足料,當中有花膠,酸齋,枝竹,紫菜,蘿白,時菜~種類多又豐富😚酸齋酸酸地好開胃🤤花膠炆得好入味,食完相信皮膚有骨膠原包住,仲諗唔到配上紫菜湯😚男神麵🍜呢款
「招牌懷舊鐵板餐」
酥皮周打蜆湯🥣
永年雜扒🐖🐓🐂
女神麵🍜
男神麵🍜
呢款男神麵同樣大大碗,當然又係有唔同餸菜選擇啦,整體非常豐富🤩 呢碗麵包括5種牛既不同內臟~當中包括牛肚、牛筋、牛腩、牛丸等食材,最啱無牛不歡既朋友仔😌
永年辣牛腩🐂
比想像中辣🫢 牛腩嫩及夠軟,加上醬汁🤤食得好滋味🤣
凍檸檬茶🍋
呢間餐廳檸檬茶色澤濃郁,茶味香濃,飲落唔澀😆
凍檸樂🍋🥤
呢款可口可樂加咗檸檬底🍋配上辣辣地嘅車仔麵,飲返杯檸檬底既可口可樂,絕值絕配🫨👍🏻
小妹好鍾意呢間餐廳既設計,能夠顯出香港富有既傅統特色,加上永年車仔麵茶冰廳長期好多人排隊…相信大家食完,絕對會話值得😬