2018-08-02 80 瀏覽
九號水產 開咗一段時間,趁放工冇咩做 喺尖東過咗嚟行下,順便食晚餐,雖然叫做九號水產但原來入面 唔係淨係得海鮮食嘅,喺近門口位置有間拉麵店。睇睇門口嘅menu都幾吸引,入面嘅座位有bar檯同二人檯。 我哋坐咗二人枱店員都好好俾個籃我哋放袋~呢度有2款限定,“五六日限定”係海老湯拉麵,但因為我哋係平日去,所以只可以點“平日限定”既魚介豚骨拉麵。我就當然要試吓呢個限定啦!其實以前試過一間沾麵係魚介湯底覺得太濃over左,但呢度魚香味道濃厚又唔會太咸而搶左豚骨既精華~而麵底有得揀曲面/直麵(幼麵), 我哋都揀咗曲麵,曲麵粗幼度好好,軟硬度適中,口感彈牙,索左湯底既味道~老公就點咗黑蒜油拉麵,呢度既黑蒜唔似外間既湯底咁偏黑色,不過香蒜味道都係突出既~加埋豚骨既味道入口柔順 !  不過兩碗比較都係中意魚介豚骨多d !! 補充一下: 我地加左$15 upgrade轉特上。有豬肩肉,豬腩肉,紫菜,溏心蛋半隻~  個人覺得除非你真係好細食,否則都係upgrade 啦~滿足d,食拉麵無溏心蛋點得呢?! 呢度既飲品都係日本直送,老公既靜岡抹茶可樂就好似抹茶味雪碧咁~ 呢期山梨桃當造已經食左幾個,見到呢度有
九號水產 開咗一段時間,

魚介豚骨拉麵

不過兩碗比較都係中意魚介豚骨多d !!

黑蒜油拉麵

呢期山梨桃當造已經食左幾個,見到呢度有山梨桃梳打又叫左枝試吓,內含10%白桃果汁,果味幾香唔太甜!
日本汽水

小食方面都係d香口炸野偏多~
牛肉薯餅,外脆入面薯香鬆軟
牛肉薯餅

老公想食炸蠔,我就提議叫一客炸物盛合,有天婦羅蝦2隻,炸蠔2隻,炸芝士3件~ 2人share剛好

本身想試吓竹炭系列,不過停左無得點,咁就點左炸紫菜墨魚咀,呢個相比之前果d油膩,不過加左紫菜碎香d,提升左墨魚味!

魚介豚骨拉麵
日本汽水