2019-10-08 724 瀏覽
曉奧麵痴手記,專家話經常食自己會早死架!再次再次再三宅在家,自己湯麵自己食。經常飲酒飲到斷片,做過咩?講過咩?做過咩?醉後 AI 煮宵夜。斷晒片仲可以搞咁多野。新鮮南乳炸薄脆,什麼來的?配粥食的嗎?北平掛麵衛生麵?大陸拉麵嗎?思考段時間,什麼係上海冷麵呢?終於諗到係粉皮來的。原來餐牌寫的鮮烏冬係噹噹即食烏冬,還以為張榮記連烏冬都撈埋添。如果舖頭會幫客煮麵或提供廚食用具給客自己煮就好啦,電磁爐及麵煲已很足夠。大量不同產品,花點時間續一擊破。就連齋腸粉、蝦米腸、河粉、銀針粉都有供應喎,希望有緣一試。嬸嬸們正在人手包裝啊,氣氛良好勤勤力力。還有每個獨立包裝的麵餅,加個禮合包裝賣貴少少,送禮得體。禮盒裝 $120 蚊有 10 個,圍埋只係 $12 蚊個都經濟的。其實我自用都無需禮盒,散買都可以,不過每款最少 5 個,仲有粗有幼供選擇。到期入貨,得十多個只夠我食一個星期,新嚐試健康純素麵?詳細說明每款麵用料嚴謹,營養價值極高,對健康有益,信心保證。酸辣湯金方蝦子麵,煮個上海酸辣湯蝦子麵嘆下先!先將蝦子麵發好隔水備用,立即煮酸辣湯,要趁她還熱的時候合體先最好味道。罐頭酸辣湯另外再加辣椒油及香醋,勁

酸辣湯金方蝦子麵,煮個上海酸辣湯蝦子麵嘆下先!先將蝦子麵發好隔水備用,立即煮酸辣湯,要趁她還熱的時候合體先最好味道。罐頭酸辣湯另外再加辣椒油及香醋,勁辣勁酸夠刺激重口味。幼絲爽麵超強掛湯力,拖著澎湃酸辣湯狠狠地啜,滾熱辣燙嘴甩皮都在所不惜。蝦子跟酸辣湯撞得出色,天堂的味道怎可錯過。多謝侯姐新年禮物,名貴鑽石蝦子麵!

雞蓉五香肉丁清雞湯金方蝦子麵,雞胸肉預先蒸熟再剁蓉備用。落最少的清雞湯將蝦子麵烚開加入雞蓉,整罐五香肉丁及適量五香汁倒入再溫柔地拌得均勻,爽彈麵條索盡五香汁香辣無比還散發蝦子甘香,捲埋甜甜雞蓉及鬆化肉丁,越食越起勁,,大啖大啖地塞,實在暢快萬分。

帶子清雞湯吉品純正鮑魚麵,竟是粗麵來的,原來非常索湯,要比平常煮麵落多少少水煮,發開後份量比平時食的為多,十分飽肚滿足。粗麵扁平薄薄而幼,滑滑帶湯力特強,陣陣醇香鮑味令我涶涎欲滴,而且夾著帶子清雞湯的精華,更加發揮得淋漓盡致。

廣島蠔清雞湯金方蝦子麵,濃濃蠔汁清雞湯浸透蝦子麵,味道提升數百倍,小宇宙盡情燃燒啦!跟壽桃牌蝦子麵完全兩回事。銀絲幼麵極為爽滑嫩嫩,與壽桃牌嚥韌嚼勁完無背道而馳,而且眼見得到的極大量蝦子在其中,甘香無限!還將清雞湯染成濃濃的蝦子味,使我欲罷不能,飲得一滴不漏!

帶子雞中翼豬骨湯吉品純正鮑魚麵,果然煮開即上碟爽彈味濃無得頂!首次煮既時候太少水搞到中途加水,使到煮耐一點時間,少少偏腍,較為偏濕,依碗絕對優質滿分滿分。撈史拉差辣椒醬別具一格。蒜辣帶酸極為惹味醒腦,滾燙熱到飈眼水都要忍著大啖吸啜,越熱越好味道,灼到甩皮都在所不惜。辣湯豬骨味甜還有陣陣鮑魚味,飲到一漏不漏。姨丈到不宜上班,食個靚麵舒緩一下。

五香肉丁豬骨湯瑤柱蝦子麵,份量堅多夠聚手,比壽桃牌多一倍,兩個麵已使得我非常飽飽大滿足。沒有鮑魚味使到蝦子味更香醇突出,背後還有微弱瑤柱香氣,銀絲麵條纖細帶湯力超強,爽滑拖著滾燙兇猛湯汁啜到嘴裡去,夾雜五香辣油捲埋肉丁粒,優質享受!湯汁隨著麵條減少而消逝,食完麵只能剩下少少湯啊。實在太疲倦,本想炒麵食,最後都係一切從簡一鑊熟湯麵吧。

花菇貝柱竹笙胡椒鮮魚湯冬菇麵,冬菇麵但完全沒有冬菇味既?可能我個貝柱胡椒魚湯太香濃,已完全蓋過原味,麵條只食到香辣胡椒及甜美貝柱味道。竹笙天生沒味道,索盡濃湯爽脆的跟麵條同啜,味道更繽紛精彩。

波士頓龍蝦鮮茄魚湯番茄麵,番茄 2 隻、鮮魚湯 1 盒、波士頓龍蝦 1 隻、番茄麵 2 個,料價成本 $8 + $10 + $110 + $18 = $146。番茄麵梗係配番茄濃湯,餚足半粒鐘茄汁完全溶掉到湯中。大啖麵掛大量茄肉,酸酸甜甜既健康且醒胃,麵條爽滑加上本身散發番茄甜味,襯著鮮茄濃湯更是相得益彰。龍蝦蒸 5 分鐘拆,讓番茄濃湯滾滾,肉嫩彈噴汁舔舔脷。

勾翅鮮雞豬骨湯鮑魚瑤柱蝦子麵,街市活雞無得頂,新鮮雞髀肉不用醃,純天然雞甜味野蠻霸道,嫩滑軟彈多汁到宇宙盡頭,可遇不可求。濕爽麵條淡淡鮑味輕輕瑤柱味,陣陣濃郁蝦子咸鮮,配史拉差蒜味辣椒醬非常合適,醒腦開胃迅間全部蒸發。

親子清雞湯牛肝菌麵,日本蛋漿雞柳清雞湯牛肝菌麵。造價不貪燈油火蠟及人工,麵 $30、雞柳 $5、雞蛋 $6、雞湯 $10,多謝 $51 蚊。已醃一晚的雞扒嫩嫩香香甜甜的,燒酒胡椒豉油鹽糖粉。陣陣菌香,牛肝菌味道醇厚甜美,幼絲爽彈掛起大量香滑蛋汁,味道夾得天衣無縫,絕世珍品。

印度咖哩雞豬骨湯吉祥黃豆麵,淨落咖哩粉真的有點單調,混濁悶悶的微辣帶點椰香,太單調需要加點配料,例如辣椒、紅椒、青椒、番茄、蘋果、菠蘿,任何都好。失手地雞扒烚太耐煮過火有少少鞋,雞翼外層還保持黏滑彈,不幸裡面已變乾硬了。吉祥黃豆麵食落似乎係我最不喜歡的!腍劈劈不爽彈,淡茂茂無蛋香無蝦子無甜味,加上咖哩粉味道一般,配搭不美味,討厭!咖哩粉 $4、雞扒 $5、雞中翼 $8、豬骨湯 $10、黃豆麵 $14,銷費 $41 蚊。

冬冬水餃雲吞高湯牛肉汁蝦子麵,身心都十分疲憊,是但快速煮碗最簡單的水餃雲吞麵醫肚吧!即食點心始終係即食點心,早知去麵檔買新鮮自家包好過。水餃雲吞鬆散空盪盪的,只感到人造的味道,沒有鮮甜味。雲吞麵梗係要配辣椒油,頂級英記辣椒油出場!香辣兼備無與倫比,還未開始食,湯汁已經消失掉大半,索湯力野蠻得很!失手地再次怕湯變淡而放得太少水,煮好時湯汁都不夠半碗,食到一半直頭乾塘,變成撈麵十分抱歉,估不到幼麵比粗麵更能索湯,意想不到的利害。不過濕濕麵條味道更濃,而且仍保持爽滑美味,陣陣牛肉味在蝦子味背後掩掩揚揚,帶肉味的麵條份外甜蜜醇美,獨特風格食得過。

帶子黑椒忌廉雞粒蘑菇湯松茸全蛋麵,煮麵底時已經香到不得了!濃烈的松茸麵氣味沖漬整個廚房,發開後貌似伊麵,入口爽滑亦甚有伊麵的風格,每啖都拖著大量黏黏忌廉湯,隨著麵條的消失,湯汁亦同步消逝半點也不浪費。

鮮牛頸脊清雞湯菠菜麵,原來每款麵既吸湯能力都有差別,菠菜麵不太吸湯而且煮得較耐,煮完水汪汪。菜麵真的非常淡味,有著微弱青菜香氣,少少爽滑,感覺絕對清淡,食開重味的我完全唔習慣。牛頸脊?牛味微弱牛脂甜味薄薄瘦瘦,師傅您是否比錯普通鮮牛我架?質素味道都強差人意。麵淡湯淡肉淡,懶得加辣加咸,求其食晒算數。牛頸脊 $53、雞湯 $10、麵 $14,總額 $77 蚊唔值唔好食既。

日本蟹棒鮮茄瑤柱湯黑松露麵,真係好難捉摸呢!有時太少水,有時太多水,款款麵條索湯力差別很大!兩隻番茄加瑤柱湯餚得甜美,最敝湯汁發完麵已所餘無幾,陰功。濃濃芳香松露味道,有著獨特的氣味。爽爽的拖著厚厚鮮茄濃湯,還夾雜啖啖茄肉,啜得暢快開心,捲埋鬆軟多汁蟹棒更加使我神暈癲倒,心花怒放!

粟米魚鰾竹笙湯有機亞麻籽蛋白麵,藥材舖阿嬸呃膠我!我話要白色魚肚爆肚但無貨,氹我買魚鰾稱都係一樣,根本完全兩樣野,雖然真係平得誇張,我係要白雪雪綿綿彈滑用作雞紮既魚肚呀﹗依種魚鰾浸一條都勁多,但都要格硬煲晒去,浸足一晚換幾次水都有少少油炸味道,比豬皮更爽彈更實淨。造價魚鰾 $10、黃金粟米湯 $10、麵 $14,共用 $34 蚊。竹笙索湯爽脆好味道,粟米湯煲得濃稠味美,掛在淡味亞麻子蛋白麵使得非常香口合適,爽爽滑滑無投訴。

瑤柱花菇花膠螺頭竹笙金華火腿湯牛肝菌麵,花菇花膠瑤柱及螺頭正常無事無怪味,不幸地竹笙牛肝菌麵及湯底有怪味。明明試湯底時味道正常喎,但煮完麵有股怪味。到底係洗潔精?潤手液?有點想反胃感覺都格硬食去,不敢相信會失手,無可能架喎!食剩幾啖受不了要放棄。諗諗下剛才沖完涼搽過面霜,無洗手直接搾乾竹笙落湯,唯一污染機會,太唔小心激死我!

花菇花膠燒賣蠔油湯螺旋菌麵,蠔油湯烚麵後變得厚厚偏濃,再煲耐一點隨時變汁杰杰,食不到螺旋菌麵本身的味道啊。花膠配蠔汁最襯優質膠彈滑黏,補一補靚晒!魚肉燒賣沒特別,嚥嚥韌韌咸咸地。奢侈作品,花膠 $200、麵 $7、燒賣 $10、花菇 $6,需要 $223 蚊。

帶子羅宋湯番茄麵,番茄麵配番茄湯堅夾,色香味提升百倍千倍。爽彈滑的扁麵每啖都自然地拖上兇湧湯汁,還有甜美雜菜薯仔蘿蔔肉粒齊齊享用。麵跟湯同步消失殆盡,再加點辣椒仔汁添上酸辣味道,昇華米芝連的境界。

鮮蝦雲吞上湯螺旋菌麵,東東牌即食雲吞餡少味濁唔難食,螺旋菌麵爽爽味道極清淡,健康有益加排毒。睇新聞及視頻睇到火滾訓唔著,米田共政府妄固市民生命、財產、利益、自由!爬起身煮麵食舒緩情緒,食左先講。

德國愛美娜腸瑞士慮根尼腸黑豚五花腩片冬蔭功湯雞蓉麵,戰勝心魔忍到返屋企煮麵食,再唔食埋啲腸就要掉丟好浪費,餓死寶寶啊!非常軟綿的麵質,甜美的味道,大部份雞味溶到冬蔭功湯中,特別可口要飲多幾啖。

黑豚五花腩片冬蔭功湯冬菇麵,菇味芳香清甜爽滑粗麵,啜得愉快回味無窮。腩片肥肉脆彈,瘦肉嚥韌,黑豚肉味特別濃郁,豬甜味特別出,肉汁特別澎湃!訓醒睇返相簿原來琴晚勁醉斷晒片,返到屋企零晨兩三點都仲要煮麵食既。到底湯底點黎架呢?冬蔭功湯粉?蠔油湯?

雞中翼蘑菇粟米湯瑤柱蝦子麵,黐厚味濃粟米湯附在半爽半棉蝦子麵滾熱辣衝入口,燙得興奮味道超凡!粟米清甜配蝦子甘香,無可抗拒的魅力。
五香肉丁豬骨湯瑤柱蝦子麵
印度咖哩雞豬骨湯吉祥黃豆麵