2018-01-25
難得大家都可以飛甩男朋友同老公,3個女生當然要去豪食1餐。對於3個蠔精,Open Oyster 絕對係不二嘅選擇!餐廳分成3部分,地舖分成2邊,另外樓上酒窖都有少量座位。西班牙風乾火腿配蜜瓜:等緊開蠔嘅時間,食住小食先啦~ 火腿鹹香味濃郁,加上清甜爽口嘅蜜瓜,我個胃準備好喇!大家可以放心,如果大家唔知點咩蠔好,可以同店員傾傾。只要你講出你想要:海水味濃或淡、礦物味重與否、肉質要爽口定係 creamy,店員就會根據喜好為你介紹及挑選。第一輪:依照店員指示,先由味啖開始食起。所有生蠔都非常新鮮,海水味濃厚,肉質脆口富彈性。不得不提店員極力推介的 L’Etoile,蠔肉結實飽滿爽脆,蠔味濃郁,礦物味同鮮甜味餘韻極長!第二輪:可惜 Gillardeau N0 售罄,唯有轉食 N1。另外都轉左3款蠔。White Pearl 對比下稍微失色,相反 Authentique 肉質嫩白,味道非常鮮甜!最後當然要 Encore 多次 L’Etoile 啦~最後提提大家,生蠔有 Wine Lover offer,2個人點1支酒,全晚生蠔就可以享有優惠價。我地3個人,開左1支 Burg Layer(味道清淡,
餐廳分成3部分,地舖分成2邊,另外樓上酒窖都有少量座位。
最後提提大家,生蠔有 Wine Lover offer,2個人點1支酒,全晚生蠔就可以享有優惠價。我地3個人,開左1支 Burg Layer(味道清淡,酸度溫和,果味豐富,非常適合女生),另外再加1杯 house white 就可以。
總結:食物固然重要,但係更愛每次黎到店員都會耐心解釋同介紹,唔單止胃能夠得到滿足,知識上都獲益良多。