2020-10-02
疫情下不能外出旅遊,只好留在香港。出去行下街支持下香港的商鋪。去到條橫街厚福街,搵左間食日本菜的餐廳。門口好多豬的圖案,進入餐廳牆壁有隻更大的豬圖案,比客了解豬的部位分解。去到食日本菜式,少不了叫了杯柚子梅酒,當日剛好買一送一,再叫了杯柚子檸檬酒。柚子酸酸的味道,配個前菜蕃茄真正!再黎個刺身,店長推介秋刀魚,因為時令季節,不得不承認真係好鮮美,我朋友仲連個配搭紫蘇葉都食晒,佢仲話用紫蘇葉包住個秋刀魚刺身點上個秘制汁,好味。見到餐廳以豬為主題,就叫了個豬的肋骨部位試試,佢係西班牙黑豚肋骨肉,口感果然好爽,不肥。還叫左幾樣都用豬肉卷住的串燒...令我特別深刻印象的其中一個就係用左萍果做餡料,外面豬肉卷住,咬落好爽甜,清新,店主仲介紹咗佢個汁係用紅薑加芥末醬磨成,個名叫林檎紅薑豬肉卷,真有趣。飯後甜品少不了叫左個菠蘿雪葩,成個菠蘿🍍內都係雪葩,滿足
飯後甜品少不了叫左個菠蘿雪葩,成個菠蘿🍍內都係雪葩,滿足