2004-11-22 31 瀏覽
是朋友說這裡開了幾間特色的舖頭,有質焚化爐兄吃過的陳勤記,亦有豬什湯及好多款糕粿,見今日下晝有空閒,就自己一個來試試。呢度係街市附設的熟食市場,擺設就如日式百貨公司底層food court一模一樣。選心水的食物,去舖頭落單就搵位坐,阿姐就會送食物來兼收埋錢。陳勤記成日吃,反而豬什湯好少見,就要了個豬什湯米。見賣糕粿果邊又埋滿人,又去要了兩件煎粿。可能真係好多人叫豬什湯米,所以這樣看似簡單的食物都要等左十分鐘至有得食。豬什有豬肚、豬肺、豬腸、粉腸等一大碗,湯底好濃郁好鮮,是火侯的成果。當然這樣濃味的湯,可能會有些少味精,但情況可以接受。豬什軟腍,沒有異味,事前功夫做得足,好味,其中尤以豬腸最正。舖面的有西洋菜及鹹菜,非常之不錯。下次會交帶佢下多一點胡椒粉,會仲正!還有豬紅,我想可能都是雞紅,所以沒有試了。加埋隔離曾記買的兩個煎粿,這餐很滿足了。埋單總共21蚊,是便宜又抵食,唔怪之得咁多人。如果開埋其餘果邊,睇怕食飯時間都會幾難搵位。這裡的豬什湯,平又好味,會一試再試。
這裡的豬什湯,平又好味,會一試再試。