2011-09-13
其實,我細佬由細到大,對豬形物體情有獨鍾!尤其係麥兜!即係隻眼多個圈果隻豬呢! 8 月尾個星期六,我經過中環間 <美心西餅>,見到有麥兜月餅賣! 真驚喜!於是,我先買張麥兜月餅劵,等到 9 月攞!不過,麥兜月餅真巴閉,唔係間間美心西餅有得攞,係指定分店! 上環無一間分店攞得,唯有走番去中環德輔道中20號呢間! 買盒嚟哄小朋友、女仔都 OK! 我反而買嚟哄呢個大男孩嘅細佬! 俾個驚喜佢啦!難得香港本土嘅美心西餅與麥家碧兩者破天荒合作,創作成可愛麥兜主題月餅! 大家見到會唔會唔捨得食呢?麥兜月餅 $118先講包裝,以一個麥兜、麥嘜賞月圖案環保袋裝住,一拉開拉鍊,會見到一個同樣圖案嘅鐵皮箱,唔好忘記睇埋側邊,仲有佢哋班朋友仔喺度玩燈籠! 打開個鐵皮箱,有四個麥兜壓紋月餅,分別有兩款口味:蛋黃白蓮蓉迷你月餅及紅豆栗子迷你月餅,各兩件!月餅 size 大過半島月餅些少,相信揸住一個慢慢食,先夠過癮! 但係我要斬開麥兜個頭,俾大家睇吓餡料實況!( 聽落好似幾殘忍!哈哈!) 紅豆栗子迷你月餅 - 主要成份豆沙混合栗子粒,當我一切開個月餅,好似傳統白蓮蓉月餅嘅香味! 因為加咗花生油
麥兜月餅 $118
先講包裝,以一個麥兜、麥嘜賞月圖案環保袋裝住,一拉開拉鍊,會見到一個同樣圖案嘅鐵皮箱,唔好忘記睇埋側邊,仲有佢哋班朋友仔喺度玩燈籠! 打開個鐵皮箱,有四個麥兜壓紋月餅,分別有兩款口味:蛋黃白蓮蓉迷你月餅及紅豆栗子迷你月餅,各兩件! 月餅 size 大過半島月餅些少,相信揸住一個慢慢食,先夠過癮! 但係我要斬開麥兜個頭,俾大家睇吓餡料實況!( 聽落好似幾殘忍!哈哈!)
紅豆栗子迷你月餅 - 主要成份豆沙混合栗子粒,當我一切開個月餅,好似傳統白蓮蓉月餅嘅香味! 因為加咗花生油及蓮子,甜味剛好!並非想像中咁甜!栗子粒係舊年貨色! 聽媽咪講,每年栗子只有一般短時間收成,今年買到嘅新鮮栗子,煮出嚟係偏黃;而舊栗子煮熟後,顏色較啡,所以月餅用嘅栗子係唔新鮮!依相片可見,栗子粒確實不多! 蛋黃白蓮蓉迷你月餅 - 美心出品嘅白蓮蓉月餅係最軟滑!唔係太甜!但係入面粒蛋黃,似乎唔夠一粒! 可能係雪過關係,蛋黃顯得有點乾!
迷你月餅真 CHEAP 兜!竟然一粒蛋黃都唔夠! 我之前仲聽過有憤怒鳥 Angry Birds 冰皮月餅,可能好快搶購一空!唔多覺眼!