2011-06-04
晚飯奉旨陪母親大人吃媽媽節晚飯所以淨番一個小小的下午空檔陪陪男朋友來嚐一下聞名的吉豬豬店舖裝潢走經典日式西餐廳風環境好舒服 有陽光透入黎好光猛waitress uniform著到lolita女僕一樣menu既設計好簡約 知道香港人揀野食鐘意睇相所以幾乎每碟都有圖睇 夠清楚!雖然客唔多計埋我地都只係4臺 不過hea左少少有個連落單都好似合埋隻眼落咁-_-落單前研究左臺面d醬醬好耐黑色杰達達果樽係配自助"顏"爛芝麻既 用黎點豬扒酸酸地 有減低吉豬太油膩既效果!啡色水水的 就用黎撈菜絲沙律都係為左食吉豬無咁滯 仲無咁熱氣添!1. 滑蛋吉豬飯$8x (滑蛋吉豬飯x1,麵豉湯x1,酸蘿蔔x1小碟,餐飲x1)預左d吉豬會俾d汁浸到唔脆,但無預過d熱力會熱到佢鞋晒囉蛋汁好滑,好多菇菇,好香,珍珠米好有飯香味2. 吉豬定食$9x (白飯任添,吉豬x1碟,麵豉湯x1,椰菜任添,酸蘿蔔x1小碟,餐飲x1)唔覺特別好味 都係鞋鞋地 好傷心唯獨欣賞酸蘿蔔 男朋友碟酸蘿蔔都俾我食埋餐飲叫左凍檸茶同凍檸水不過都係鐘意港式茶餐廳既出品啊真係唔夠"香港味"好飲!最後加$10要左1杯strawberry yoghurt
所以淨番一個小小的下午空檔陪陪男朋友
來嚐一下聞名的吉豬豬 店舖裝潢走經典日式西餐廳風
環境好舒服 有陽光透入黎好光猛
waitress uniform著到lolita女僕一樣
menu既設計好簡約 知道香港人揀野食鐘意睇相
所以幾乎每碟都有圖睇 夠清楚!
雖然客唔多
計埋我地都只係4臺 不過hea左少少
有個連落單都好似合埋隻眼落咁-_- 落單前研究左臺面d醬醬好耐
黑色杰達達果樽係配自助"顏"爛芝麻既 用黎點豬扒
酸酸地 有減低吉豬太油膩既效果!
啡色水水的 就用黎撈菜絲沙律
都係為左食吉豬無咁滯 仲無咁熱氣添! 1. 滑蛋吉豬飯$8x (滑蛋吉豬飯x1,麵豉湯x1,酸蘿蔔x1小碟,餐飲x1)
預左d吉豬會俾d汁浸到唔脆,但無預過d熱力會熱到佢鞋晒囉
蛋汁好滑,好多菇菇,好香,珍珠米好有飯香味 2. 吉豬定食$9x (白飯任添,吉豬x1碟,麵豉湯x1,椰菜任添,酸蘿蔔x1小碟,餐飲x1)
唔覺特別好味 都係鞋鞋地 好傷心
唯獨欣賞酸蘿蔔 男朋友碟酸蘿蔔都俾我食埋 餐飲叫左凍檸茶同凍檸水
不過都係鐘意港式茶餐廳既出品啊
真係唔夠"香港味"好飲! 最後加$10要左1杯strawberry yoghurt
有新鮮奇異果 微酸 同d strawberry jam 1齊食就甜番晒<3
個yoghurt base都唔錯 唯奶味少左d
唔會太酸或太沙 $10勁抵yeah!!