2018-07-12 153 瀏覽
剛剛在香港達人食咗個豬軟骨公仔麵套餐,$43有多個奶油豬加杯凍飲。當然叫得豬軟骨公仔麵,麵底唔會有太大驚喜,再好食都也只是公仔麵。不過都要講返煮呢個面嘅時間幾好,保持住爽口不太腍。依個湯底都係普通嘅味精湯。講到好唔好食,其實最主要睇返個豬軟骨的質素;質素大概可以從味度,入味程度,選材去睇。我雖然唔太識煮嘢食,但平時都好鍾意食豬軟骨。先表明我自己比較鍾意食甜,所以我覺得個味道調校得唔錯,但沒有太多醬汁或被湯沖走了,有點可惜。我還是喜歡滿滿的醬汁包著每一塊豬軟骨。但我覺得這碗豬軟骨整得唔夠腍滑, 還欠一點點火喉. 整個豬軟骨嘅敗筆,其實在於硬骨多個軟骨。或許這是選材嘅問題。而奶油豬還是不錯的,要脆嘅地方脆,要軟嘅地方軟,溫度夠, 奶油和牛油比例適中。我叫嘅係凍檸茶少甜,但似乎沒有減太多甜。

依個湯底都係普通嘅味精湯。

我叫嘅係凍檸茶少甜,但似乎沒有減太多甜。