2021-07-03
身為貓奴既我雖然屋企有主子但難免有時都會心郁郁出軌去揾下其他主子.今日朋友特登帶我去尖沙咀呢間新既貓cafe偷食🥰.入到去雖然得一隻眼仔碌碌又親民既貓店長笨笨,但佢唔怕生又可以比人摸,又乖又可愛.呢間貓cafe所提供既食品以台式為主,係分隔板上可以清楚睇到.家鄉黑豬肉燥拌稻庭烏冬稻庭烏冬上被海量既肉燥及蔥粒淹蓋,份量好足!堆成一個肉燥蔥粒山.將肉燥及蔥粒與烏冬拌匀後,可以感受得到肉燥既肉香味.夾起稻庭烏冬既時候原本雪白既烏冬被肉燥汁染成淡焦糖啡色.煙韌既烏冬入口香濃,啖啖肉香中帶出一份香甜.風酥豬扒飯豬扒炸得唔會好油膩,豬扒肉質嫩香帶肉質既嚼口.肉唔會乾柴,入口仍帶肉汁.豬扒外帶一陣蜜味,鹹中帶甜好惹味.配上自製既蔥油令豬扒味道更鹹香,配飯相當搭配.另外豬扒旁亦附上自家既酸薑做配菜,薑香辦得黎又唔會過嗆,酸酸甜甜又爽脆相當開胃.胡麻䈑筍同樣爽脆清甜,加上胡麻醬及混上黑芝麻粒更香之餘亦增添脆口感.芋圓奶茶奶茶既奶味香甜配上迷你粒粒芋圓,香軟Q韌.
家鄉黑豬肉燥拌稻庭烏冬
風酥豬扒飯
胡麻䈑筍
芋圓奶茶
奶茶既奶味香甜配上迷你粒粒芋圓,香軟Q韌.