📍堅尼地城 Alvy’s話說我呢個間歇性潛水嘅水瓶座♒️最近被神明提醒要快啲約返咗香港嘅台灣閨蜜出街玩(直頭喺街上面 random 撞過兩次我都未覆人哋 text 嗰隻🙈)所以就決定認認真真搵間餐廳賠個罪🍴 話說我唔係新發現呢間餐廳嘅😅而係之前我經過佢嘅門口,覺得望落好貴💰好似要搵個隆重啲嘅場合去食🤓今次「負Pizza請罪」好似幾適合,所以就book咗位喇🪑但好笑嘅係,其實人哋唔係貴,仲算係幾抵食😂下次就做多步,睇吓人哋個餐牌再定奪啦🙃食西餐呢家嘢,懶人如我通常都揀Set Menu㗎喇💁🏻‍♀️咁二人Set Menu ($238/人) 就包:1⃣️ 小食x1 (Our pick: 扭扭薯條🍟)2⃣️ 雞翼 x1 (Our pick: 威士忌燒烤炸雞翼✨)3⃣️ 沙律 x1 (Default: 腐乳汁凱撒沙律🥗)4⃣️ Pizza/ Pasta x1 (Our pick: 墨西哥辣椒海鮮薄餅🇲🇽)5️⃣ 啤酒 x2 (Our pick: Lucky Flower Cider & Rose Red Tea Saison)一開始我同朋友都懷疑食唔食得飽(我哋同細食有段距離)🫣但最後我收翻剛才無知嘅諗法💭(啲嘢食都幾
📍堅尼地城 Alvy’s
話說我呢個間歇性潛水嘅水瓶座♒️
最近被神明提醒要快啲約返咗香港嘅台灣閨蜜出街玩
所以就決定認認真真搵間餐廳賠個罪🍴

話說我唔係新發現呢間餐廳嘅😅
而係之前我經過佢嘅門口,覺得望落好貴💰
好似要搵個隆重啲嘅場合去食🤓
今次「負Pizza請罪」好似幾適合,所以就book咗位喇🪑
但好笑嘅係,其實人哋唔係貴,仲算係幾抵食😂
下次就做多步,睇吓人哋個餐牌再定奪啦🙃

咁二人Set Menu ($238/人) 就包:
1⃣️ 小食x1 (Our pick: 扭扭薯條🍟)
3⃣️ 沙律 x1 (Default: 腐乳汁凱撒沙律🥗)

一開始我同朋友都懷疑食唔食得飽(我哋同細食有段距離)🫣
但最後我收翻剛才無知嘅諗法💭(啲嘢食都幾大份)

基本上我覺得呢間餐廳都幾多選擇(尤其係Tap Beer部分),我同閨蜜都好開心☺️ 本身都唔太偏好重麥味啤酒嘅我,搵到light啲嘅果味啤酒表示滿意😌

另外Pizza部分都唔失禮 - 佢哋嘅Pizza係用手工酸種麵包做嘅🍞
食落口感幾新奇 - 有別於平時嘅鬆脆,佢更加增添咗一份軟糯💁🏻‍♀️ 好似食緊mochi麵包咁😆

我哋嗰日唔係特別早去食飯所以就費事飲到太晏,但如果你下次算早嚟可以叫個兩小時freeflow($300/人)🤘🏻
都有成5款啤酒+紅白酒+梳打果汁之類可以揀😉

最後「負Pizza請罪」計劃係成功嘅✅

#負Pizza請罪計劃 #alvys #curlyfries
#扭扭薯條 #bourbonbarbecuewings #威士忌燒烤炸雞翼 #alvysceasar #腐乳汁凱撒沙律 #theseafoodpopper
#墨西哥辣椒海鮮薄餅 #luckyflowercider #roseredteasaison
#kennedytown #堅尼地城 #ohhejfoodie
威士忌燒烤炸雞翼
扭扭薯條