2019-03-28 507 瀏覽
是日午餐,選擇咗黃竹坑工業大廈嘅食堂,11點前落單就有9折。第一次試,就叫咗份餐廳推介嘅韓式醬烤牛頸脊煎蛋飯,配上自家製「娘」茶,正價$68,折後實收$61。初頭睇menu覺得幾貴,純粹想試下其他工業大廈飯堂,好過日日食啲好低質嘅茶餐廳,對唔住自己個銀包,但起碼要對得住個胃!先講飲品,涼茶係凍嘅,可能有人比較喜歡熱涼茶,但我就無乜所謂。味道唔算好濃,不太甜,應該無乜落糖,所以絕對適合我呢類想減肥嘅人士飲用。飯方面,賣相的確係幾吸引!飯身夠硬👍🏻煎蛋會係我最鍾意嘅太陽蛋😍如果係熟蛋的話就扣晒分!另外配茶有豆,蘿蔔絲同粟米仔,感覺上有少少菜會健康啲,好過附近好多茶餐廳,想食條菜都難。重點係牛頸脊,韓式醬甜中帶點辣,幾惹味,肉唔會太熟,如果牛肉過熟就完全唔好食。整體對呢個飯嘅評價幾高,下次再試下其他飯,因為佢每日menu都唔同,主要3-4款午餐選擇。