2017-07-13
港島區食Lunch一向都係貴,大家樂/大快活要$40-50,叫餸食飯嘅粵式菜館同其他人除返開都要$70-80一位,今次⋯挑戰更貴嘅$135 Lunch Set(未加一)!頭盤可選擇餐湯/田園沙律🥗我加咗$10 Upgrade個沙律做牛油果芒果沙律,沙律嘅用料新鮮,牛油果🥑同芒果嘅熟度剛剛好,蔬菜款式多,口感爽甜。(原諒我下面中英夾雜得比較嚴重)主菜係Pasta或者Sandwich,我地全部人都無揀後者,所以在此不贅。Pasta可以選擇Linguine扁意粉或者Penne長通粉,Sauce可以選擇Tomato🍅、Cream或者Spicy Thai,Pasta裏面嘅ingredient可以揀Fish🐟、Prawn🦐或者Wild Mushroom🍄。蕃茄醬食得出新鮮蕃茄粒、味道天然,醬的份量略嫌太少,扁意粉的軟硬度剛剛好。最後係甜品時間,Lunch Set裏面唔包甜品,我地另外叫咗Crunch cake同Chocolate cake各兩件,食評如下:1)前者味道唔錯👍,蛋糕比起Starbucks嘅Honey Crunch Chiffon Cake鬆軟,脆脆粒亦比較大粒,忌廉份量剛剛好、不太膩
頭盤可選擇餐湯/田園沙律🥗
(原諒我下面中英夾雜得比較嚴重)
主菜係Pasta或者Sandwich,
我地全部人都無揀後者,所以在此不贅。
最後係甜品時間,
Lunch Set裏面唔包甜品,
1)前者味道唔錯👍,蛋糕比起Starbucks嘅Honey Crunch Chiffon Cake鬆軟,脆脆粒亦比較大粒,忌廉份量剛剛好、不太膩(可能重口味者會略嫌不夠)。
2)後者牛油份量較重、比較膩,如果要一個人食曬全件真係唔知點算😂但係朱古力嘅口感柔滑細緻,食得出應該係靚朱古力,多人黎可以叫一件Share試吓。
餐飲可以選擇多款花茶或者普通嘅奶茶、檸茶、檸水、咖啡等。
花茶裡面有Lychee Rose、Camomile、Jasmine等可供選擇。
一壺倒出黎有有接近3杯,份量十足。
最後,要謹記的是--記得Book檯!(順便可以預留埋幾件蛋糕🍰)因為Cafe的座位不足,為免向隅,還是提早預訂比較穩妥!特別是人多的時候,無預訂的話幾乎可以唔洗考慮黎呢度啦~
P.S. 餐廳最近做緊週年紀念優惠,消費滿五百幾送一杯紅/白酒,而消費滿一千幾就送一支。我唔記得實際數字,詳細都係問飯餐廳啦~(^_^;)