2019-02-23 198 瀏覽
我地兩個人去食,叫左中間個餐,每人$1,400,但係食”千兩”水準。。。首先,天婦羅水準麻麻地,見到個師傅落天婦羅咁高擲落去,就知佢唔係熟手,啲粉比較厚,粉漿唔平均,夾上客人碟時唔專業。第二,刺身好一般,大拖羅正常千兩水準,而佢比章紅魚(而唔係油甘魚,價錢味道差幾倍),其他魚普通,感覺啲刺身純用作充撐場面,無實際食用用途。第三,間餐廳啲師傅同樓面,個個粗聲粗氣係度大聲吹水,係,你同其中幾個客係傾得好開心,但你都唔洗咁大聲,個感覺似居酒屋,甚至好似茶餐廳。茶餐廳我都成日食,但唔會用$1,400食。。。最灰係每道菜要等20分鐘,我地由七點半坐低,十一點先走,一開頭仲要捱餓,八點先有得食兩口。。。十點先食主菜。。。餐飯食完之後,我反思有咩人會revisit呢間餐廳。。。得到既結論係,應該係一啲賺到下錢,又想揾個地方嚟炫富,希望人地陳生前陳生後咁叫佢既人。。。如果要比一個rating呢間餐廳,我諗我會比50%,我諗呢間餐廳個餐可以收$700,未必比到你快樂,但至少你會覺得只係跌少少錢,可接受。

2019-02-16
紀念日