2013-09-01
偶然做一次懶人,今個星期比小姐獨自搵食比意見,自己做咩都唔做,最後她帶了我黎55食沾麵。未食過日式的沾麵,對上一次睇住朋友食,自己就無食,它跟拉面不同的地方麵身是比拉麵粗闊一點,而且麵身需要凍身保持彈牙的口感,跟一碗濃郁的熱湯進食。坐近門口,左手邊就是餐廳的開放式廚房,廚房對正是吧台位,就似平時熟悉日式拉麵店的風格。如果對食沾麵不了解,亦有教路食沾麵。 剩麵加沾麵湯要70至80蚊,餸料要另外加錢,兩個人一共叫了兩款麵及一個芝士湯飯。沾麵的麵身彈牙,份量亦足夠飽肚,叉燒雖然得三塊,但尚算大塊,半熟蛋最好食,蛋黃流流地。特濃豚骨沾麵($78)+半熟蛋($10)+叉燒($15)+無糖綠茶($12): 沾麵湯好濃味,湯上來的時候見到有些粉,令人會覺得會不會去用湯粉沖出來的,食湯粉如果收我70至80蚊,似乎有些那過。濃香櫻蝦沾麵($88)+半熟蛋($10)+忌廉汽水($10): 沾麵湯有好香的蝦乾味,比特濃豚骨好食。芝士湯飯($20): 要跟麵餐另外加錢的,$20的價錢亦不妨一試,食完沾麵後侍應會用你剩低的沾麵湯去整芝士飯,我用了特濃豚骨去整,芝士味基本上食不到,所以結論用較為淡的湯去整會比較
未食過日式的沾麵,對上一次睇住朋友食,自己就無食,它跟拉面不同的地方麵身是比拉麵粗闊一點,而且麵身需要凍身保持彈牙的口感,跟一碗濃郁的熱湯進食。 坐近門口,左手邊就是餐廳的開放式廚房,廚房對正是吧台位,就似平時熟悉日式拉麵店的風格。如果對食沾麵不了解,亦有教路食沾麵。 剩麵加沾麵湯要70至80蚊,餸料要另外加錢,兩個人一共叫了兩款麵及一個芝士湯飯。沾麵的麵身彈牙,份量亦足夠飽肚,叉燒雖然得三塊,但尚算大塊,半熟蛋最好食,蛋黃流流地。
芝士湯飯($20): 要跟麵餐另外加錢的,$20的價錢亦不妨一試,食完沾麵後侍應會用你剩低的沾麵湯去整芝士飯,我用了特濃豚骨去整,芝士味基本上食不到,所以結論用較為淡的湯去整會比較好。另一方面,如果同朋友一齊食的話,一客芝士飯就好難分甘同味了,因無理由要別人去食你食過的沾麵湯。這樣不知是創意,還是節省成本,本人覺得不太討好。
雖然味道尚可,但價錢貴,選擇又少,飲品更只得四種(三款罐裝汽水+一款支裝綠茶),實在唔抵食。