2015-03-24
Phoenix Sweets早排收到Phoenix Sweets email invitation,係名店坊有間新分店,呢日行開銅鑼灣就去試下啦!行到去,見到餅店以湖水綠為主色,整個感覺令人覺得舒適優雅。再睇睇cupcake,全部都好精緻,色澤誘人,非常吸引!之後我就叫左兩件cupcake。Berries Macaroon$45 (左)Cookies& Cream$35(右)Berries Macaroon個蛋糕有好濃郁朱古力味,口感鬆軟濕潤,牛油忌廉打得好幼滑,牛油味重但rasberry味較淡,Macaroon外層夠酥脆,rasberry味都幾突出!整體味道ok,賣相唔錯,但價錢偏貴...$45一個cupcake...Cookies & Cream ($35)今次蛋糕比較鬆軟,入面有牛油忌廉曲奇餡,但整個蛋糕味道偏甜,上面的牛油好重牛油味,但曲奇味較淡,上面插左粒迷你oreo作點睛之用,但食完感覺膩口。總結,味道都可以但價錢偏貴。---------------------Phoenix Sweets (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街27-47號及記利佐治街11-19號名店坊地下K2號舖
Phoenix Sweets
早排收到Phoenix Sweets email invitation,係名店坊有間新分店,呢日行開銅鑼灣就去試下啦!行到去,見到餅店以湖水綠為主色,整個感覺令人覺得舒適優雅。 再睇睇cupcake,全部都好精緻,色澤誘人,非常吸引!之後我就叫左兩件cupcake。
Berries Macaroon$45 (左)
Cookies& Cream$35(右)
Berries Macaroon個蛋糕有好濃郁朱古力味,口感鬆軟濕潤,牛油忌廉打得好幼滑,牛油味重但rasberry味較淡,Macaroon外層夠酥脆,rasberry味都幾突出!整體味道ok,賣相唔錯,但價錢偏貴...$45一個cupcake... Cookies & Cream ($35)
總結,味道都可以但價錢偏貴。
---------------------
Phoenix Sweets (銅鑼灣)