2012-11-03
唔知幾時開始,打邊爐被畫分成兩個陣營。平嗰啲,肉類無肉味,牛肉又肥到死,四寶丸食完到分唔出味。貴嗰啲,無四五百一位唔好諗住食得飽。呢間潮民就係食貴嗰隻。環境其實似街坊生意,不過儘量做到好企理。侍應亦個個笑面迎人。至於火鍋料,有著有唔著。先講本地手切牛$218,面頭嗰啲幾靚,脂肪均勻,牛肉味濃郁,不過都有少少靭。但下面鋪住嗰啲就唔多掂,脂肪位佔一半以上。同面嗰啲真係差得遠。咁樣嘅presentation 真係覺得揾笨。特上安格斯牛肉粒$128,呢個唔建議柯打,睇見就覺得少得可憐,肉地亦鞋同靭,枉有特上之名,並無特上之實。再舉一個貴到飛起嘅例子,6隻鮮冬菇就收$32,更好食都係街市買到好尋常嘅鮮冬菇啫。最後講埋個湯底,叫咗荽茜皮蛋湯,開始好好食,返到屋企就知死,勁飲兩杯冰水先解到渴。究竟仲有無啲又抵食又好味嘅火鍋店?
至於火鍋料,有著有唔著。
先講本地手切牛$218,面頭嗰啲幾靚,脂肪均勻,牛肉味濃郁,不過都有少少靭。但下面鋪住嗰啲就唔多掂,脂肪位佔一半以上。同面嗰啲真係差得遠。咁樣嘅presentation 真係覺得揾笨。 特上安格斯牛肉粒$128,呢個唔建議柯打,睇見就覺得少得可憐,肉地亦鞋同靭,枉有特上之名,並無特上之實。 再舉一個貴到飛起嘅例子,6隻鮮冬菇就收$32,更好食都係街市買到好尋常嘅鮮冬菇啫。 最後講埋個湯底,叫咗荽茜皮蛋湯,開始好好食,返到屋企就知死,勁飲兩杯冰水先解到渴。
究竟仲有無啲又抵食又好味嘅火鍋店?