2011-07-31
唔知係咪廣告效應,睇得多真係令我有衝動去太興飲佢嘅冰鎮奶茶!唔理三七廿一,tea time約埋兩個fd一齊去華蘭路太興啦!入到太興,侍應領我們到路口嘅"2:1"卡位,甫坐下朋友甲即刻開始黑面! (因為佢嫌迫夾,冷氣又唔夠!連珠炮發的嚷著要轉檯!--最終我地都有轉檯,轉去一張"正式的"2:2"4人卡位!)始見朋友甲"黑面"漸褪,便開始睇餐牌嗌野食!睇睇餐牌,太興嘅飯喺價錢方面,唔連野飲,tea time要$31;平時的話:碗裝要$46、碟頭要$54 ,嘩,單拼已經咁,雙拼飯更是不得了!。。。仲未計係咪普通的單拼,如要一些特色的,比如:燻蹄、燒排骨、魷魚等等。。。汗顏耶!如果叫埋野飲,真係不得了!我地睇黎睇去,將所謂的餐牌翻看又翻看,良久都揀唔到食咩,因為實在太貴而且好似唔係幾值! 太興嘅標價無疑令我地嘅食慾即時減了一半!最後,在揀無可揀的情況下,我只好要了平白的奶醬多!朋友甲要了肉鬆沙律薯杯,而朋友乙就叫了個星州炒米! 下午茶時段食件奶醬多都要成$24(加冰鎮奶茶再加$3),換言之,成個多士tea set要成$27!$27其實可以食個飯!或去普通茶仔,食個只係廿多元、有湯粉+奄列+多士+
下午茶時段食件奶醬多都要成$24(加冰鎮奶茶再加$3),換言之,成個多士tea set要成$27!$27其實可以食個飯!或去普通茶仔,食個只係廿多元、有湯粉+奄列+多士+餐飲嘅常餐!。。。
肉鬆沙律薯杯$22+凍飲$3,盛惠$25
個名好似幾吸引,但其實只係兩塊size如memo紙般大小的炸薯皮,裡面裝住D被沙律醬搗勻嘅碎蛋白,上面灑有少許豬肉鬆。。。
星州炒米$32+凍飲$3=$35
tea time時段,都預左份量唔會太多,size唔會太大碟,但太興嘅星州炒米係用個U形嘅兜裝住,size細細、份量自然唔會多得去邊,夾兩注就好快食晒!用呢個價錢訂價,好似貴左D喎!
小插曲:
朋友甲想要杯少甜嘅冰鎮奶茶,落order時點知個侍應話冰鎮奶茶係預先整好晒嘅,所以係冇少甜/走甜之分!如果想飲少甜的奶茶,叫普通的那種凍奶茶則可以!。。。由於個侍應口音係半鹹半淡的廣東話,朋友甲唔太聽得懂,如是者二人"雞同鴨講地"一問一答!。。。到最後,個侍應竟然同朋友甲落錯order,由本來想飲嘅冰鎮奶茶,變成一杯普通而澀口嘅"少冰少奶"凍奶茶!Oh my God!