2018-05-18 72 瀏覽
想去誠品搵書,但點都搵下食先!去到加路連山道行下行下,見呢間貴州菜幾特別,於是試下!同老闆傾咗兩句,原來佢嘅貴州人老婆係主廚之外,之前仲要做過達官們的廚師,即刻想試下佢手勢!老闆推薦咗牛肉粉、口水雞,仲有甜品玫瑰冰粉!聽講呢到啲辣唔講得少,驚驚嘅我叫咗小辣試試先!牛展好入味,甜甜辣辣咁好開胃!但最有驚喜係個麵,麵質幾特別,唔係米線又唔似米粉,好滑身但又有咬口,原來係「貴洲直送」米粉,有啲異國風味!至於辣度我個人接受到小辣,而且個湯花椒味都幾重,唔係嗰種單一辣味,幾有層次。至於玫瑰冰粉就好似涼粉,不過就透明嘅!甜甜地凍凍地,食辣嘢配佢就啱哂!老婆話佢應該有加玫瑰露喺入面,不過我就唔係幾食得出XD最後老闆介紹咗一個特色飲品苦丁茶,話解辣一流,飲一啖確係解辣,但苦味真係幾重!原來佢係號稱地上最苦嘅茶,雖然回甘都幾好味,不過唔係人人接受到苦!所以叫之前真係要諗清楚先,唔怕苦確係可以一試!
2018-04-27