2019-11-21
@tardemah_hk #尖沙咀呢間係k11 musea 新開嘅韓國麵包店最近人氣都幾高,主打各種味道嘅方包,雖然佢嘅定價的確好高($7x-8x),但佢嘅麵包的確非常鬆軟,而且味道特別,所以就算貴都買咗咁多次。伊瓜蘇摩卡曲奇方包就咁睇中文唔係好知係咩,英文係Iguaza Coffee cream cheese bread,所以成個麵包主要係咖啡味,而曲奇嘅意思其實係面頭嗰層脆皮,不過我嫌唔夠鬆化。另外咖啡味都唔濃,反而只係食得出苦澀,相反仲比入面嘅合桃、提子乾味搶咗。仲有,就咁望見到好多麻薯,但係唔夠煙韌,擺入口完全食唔出。呢個係我試過咁多個入面最失望,唔推薦。味道: 3/5性價比: 2.8/5辣雞方包奧利奧白朱古力方包呢兩隻味就真心好好食!不過記得要叮熱!辣雞方包除咗有雞係入面之外仲有多種香料、洋蔥,而且佢隻辣唔係平時韓式辣醬單純好刺激冇乜味嘅辣,而係有啲甜味。成個感覺有少少似食緊麵包焗雞,麵包索咗啲雞嘅汁,好好味。而且有肉係入面,感覺抵啲。味道: 4.7/5性價比: 3.7/5至於奧利奧白朱古力方包叮完之後啲白朱古力流流地同樣好正。聽到有人話驚太甜,但我自己覺得因為本身個麵包唔甜
伊瓜蘇摩卡曲奇方包
呢個係我試過咁多個入面最失望,唔推薦。
味道: 3/5
性價比: 2.8/5
辣雞方包
奧利奧白朱古力方包
呢兩隻味就真心好好食!不過記得要叮熱!
味道: 4.7/5
性價比: 3.7/5
至於奧利奧白朱古力方包叮完之後啲白朱古力流流地同樣好正。聽到有人話驚太甜,但我自己覺得因為本身個麵包唔甜,而且啲Oreo其實冇咗白色嗰層,所以都唔會覺得太甜,反而加埋白朱古力甜度恰到好處。而且好鍾意面嗰層脆皮,有啲似菠蘿包果皮但係就冇咁薄同碎(好過前一個咖啡包嗰個好多),好正。
味道: 4.5/5
性價比: 3.7/5