2013-12-28 3079 瀏覽
越南餐廳從來比人的印象都係環境比較差,由其係香港的越南餐廳,加上而家大多數的越南餐廳水準己大不如前,所以就真係比較少食,但係由於臨近媽媽的生日,而我亦記得以前佢都成日帶我去食越南野,所以就重溫多年前去過的越南餐廳-le soleiLe Solei位於位於酒店中庭,下層為自助餐,側邊就係酒店的房間,此位置猶如露台一樣,感覺開陽,冇平時係室內的壓迫感,伴隨音樂同流水聲,你會完全無視到下層自助餐的聲音,而且坐位非常闊落,至於價錢就當然會稍高,但係絕對物有所值先黎就係越南拼盤....( 食到最後先影左張...得番舊春卷,為免影響大家的印象都係唔upload),拼盤:有堤岸蔗蝦,西貢春卷,越南特式蝦餅,先講西貢春卷,以米紙包裹住己爆香的豬肉,蘿蔔絲再點埋魚露,非常香口,而我最愛就係個蝦餅,彈牙香口,而入面重混入香茅於蝦膠再黎就係我又愛又恨的大蝦粉絲煲,此煲以大蝦,五香,八角,香矛,蒜碎同蔥一齊煲,而粉絲係非常之索味同水,所有精華的味道都會係粉絲入面,非常野味,但係另一方面,恨就係當食到底會食唔落因為大濃郁,愛濃味之人就必試另外此店名菜之一就係火焰燒鵪鶉,(惜團火太短暫..我拎到部電話就己經熄左

先黎就係越南拼盤....(
大蝦粉絲煲
火焰燒鵪鶉
),火焰燒鵪鶉會係上面淋一層酒(至於咩酒小妹就真係唔知),但係食落去會發覺外層的酒會把鵪鶉的肉汁鎖住,所以就算燒完d鵪鶉肉都重係好嫩,值回票價
蝦球炒金邊粉
炒金邊粉配以蝦球,蔥同香蒜同其他海鮮配料炒製而成,但個人認為沒有特別次處 ,各位可以一試,但不點亦沒有損失

總括而言,le solei係一間算高水準的越南餐廳,可以一試,絕對物所值

2013-11-28
生日