2016-03-21 575 瀏覽
平時行銅鑼灣覺得冇咩好食,又或者來來去去都係食個d,就上網search到呢間牛肉麵,好像好特別咁,係香港唔常見嘅貴陽風味~在店外見到裡面幾乎滿座,便在外等左數分鐘,順便睇睇餐牌食咩好,一進店就有店員幫忙先點餐付款後,才帶位坐下。 紅燒牛肉粉$56 加滷蛋,牛肚,豆乾 食之前緊係要飲一啖湯試下先,紅燒湯底味道濃郁,感覺烹調既過程落足料啊!湯底好味唔在講,配上切成不規則嘅爽口牛肚絲,豆乾豆味重又大塊,再來一顆入味鹵蛋,米線係我至愛的煙韌質感,食到一半都唔會好碎好散,冬天食完又飽又暖好滿足。 清湯牛肉粉$56 加牛筋,脆哨,豆乾清湯味道純正,比起紅燒較淡味,但加上麻辣粉同五香粉攪拌後食,再混合湯底裡的蒜頭是另一番風味!牛筋煮得好冧又軟熟,脆哨應該係切成小粒嘅炸豬皮,香脆可口好岩伴麵食,意外地夾同好食另外也有點一份開胃泡菜$12細細粒的木耳一口一啖 伴麵食也可 有小小酸辣的確好開胃 忍唔住好快就食曬店內裝潢設計都好靚,牆上貼滿食客品嚐過一碗熱騰騰的麵後流露的美味與滿足。唯獨店面實在不大,經常在進餐途中要起來讓其他客人入座,銅鑼灣的食店串金尺土只好將就一下吧,不過味道還是值得來一試的~
清湯牛肉粉$56 加牛筋,脆哨,豆乾

另外也有點一份開胃泡菜$12