2018-07-30 62 瀏覽
價錢親民又好味嘅糖水店喺我住緊嘅地區係絕對不會出現,剩下的只有又貴又唔好食嘅,所以我總會到外面吃,發掘多點好吃的。看中了這家嘅芋頭泥和芋圓的甜品,連晚餐都不吃就直接去吃糖水了。叫了這個芋泥芋圓頭豆花。拒嘅豆花不是我想像中很幼滑易爛的那種,卻是有點qq嘅口感,挺特別的。芋圓有兩種,一種係芋頭味,另一種係地瓜味。吃落煙韌軟熟,非常有口感。我個人較喜歡地瓜味,比較香。芋泥球是正宗嘅芋蓉,沒有加冰塊,都沒有加糖。這樣更好,不會覺得太甜。另一個係朱古力心太軟,中間有流出朱古力醬,味道不太甜,剛好,外面有點脆。還配上呍呢嗱雪糕和生果。價錢$30幾蚊一碗甜品,又足料又好食,比起什麼什麼知名品牌好得多。