2020-04-27
今天同事突然提出到哈豆吃lunch, 回想起都已經有一年多的時間沒有到這間台灣料理, 一於即興去食番個午餐。 我們一起點了台灣五寶拼盤肉燥飯$62, 牛肉鮮蕃茄乾拌麵$62, 台灣鹵水拼盤$42, 葉月豆漿紅茶 (跟餐), 黑糖鮮奶茶 (跟餐價$12)。黑糖鮮奶茶~ 喜歡飲黑糖系列, 但如果鮮奶味濃一點會更加好。葉月豆漿紅茶 (跟餐)~ 豆漿紅茶味道特別, 豆漿味淡淡的再帶一陣茶香。牛肉鮮蕃茄乾拌麵~ 牛展厚切, 蕃茄醬撈麵, 味道甜甜酸酸好開胃。台灣鹵水拼盤~ 鹵水拼盤有豆腐、滷水蛋、牛展,萬巒豬腳&雞翼, 好鍾意叫拼盤,因為可以食到唔同款, 五款全部都很入味, 最喜歡豬腳口感軟腍。台灣五寶拼盤肉燥飯~ 五寶有台灣腸、雞翼、 貢丸、花枝丸&豆腐, 仲有送飯一流的肉燥, 非常豐富。香港人很喜歡吃台灣菜, 當然我也不例外, 幸好觀塘區有這間價錢貼地的台灣餐廳。