2023-10-14 35 瀏覽
今日行咗一日街好攰好肚餓,同友人見到呢間台灣菜,就入去坐低食晚飯喇。入到去係QR code落單,店員亦都有比到實體餐牌我哋睇。留意返餐枱第一頁有講入座計60分鐘後需交枱。我哋點咗以下嘢食。麻辣牛三寶麵套餐($89):牛三寶係指牛筋,牛腩同牛肚。牛筋好大舊,炆得夠林,膠質豐富,補番啲膠原蛋白先!牛腩有兩大舊,其實食完一舊已經覺得有啲飽,食肉獸啱晒,牛腩唔會話太林一咬就散晒,係有返少少咬口嗰隻。至於牛肚係金錢肚黎,質量好,炆嘅時間夠令牛肚好容易就能夠咬斷同埋入晒味。另外想講吓個麵底,佢係台灣麵嚟,有嚼頭,很不錯。至於個湯底,麻辣湯好香好濃好惹味,啱晒重口味嘅我。呢個麵食有跟埋細份嘅涼拌貓耳朵嘅。秘製酸菜魚湯飯($78):魚片有10片以上,份量夠。魚質幼滑。廚師都落咗好多酸菜去煮,不過因為我本身鍾意重口味,如果可以再濃味少少就Perfect喇!涼拌貓耳朵,涼拌黑醋茄子($28):我其中一個餐加咗$28要呢兩個小食。兩個都有香醋嘅酸味,同埋辣辣地好開胃。貓耳朵份量好多,鍾意佢夠酸同埋黑色蔬菜對身體好有益。至於個茄子,佢係先炸好左,然後再加個醬汁。茄子炸得夠林新,顏色好靚。珍珠阿華田($30):

我哋點咗以下嘢食。

珍珠阿華田($30):第一次見阿華田加珍珠呢個組合,朋友話估唔到都幾夾。因為珍珠已經帶有少少甜味,所以呢杯嘢飲友人揀咗唔甜,佢話都覺得都已經夠(友人係養生人士)。

百香多多梳打($34):呢個係益力多系列黎,所以味道酸酸may may. 再加埋百香果果汁,令到呢杯梳打既味道好fresh.