2018-07-08
話說就快要到這區工作啦~為咗要適應新的 work life,於是問吓他知唔知附近有咩好嘢食。幸好他以前响呢區返過工,所以他帶我到他舊公司附近的呢間酒樓飲茶。呢度都算幾有空間感的,大廳兩邊各有落地玻璃,看到外面的環境。他說時遲那時快,便點好了食物遞給職員。卜卜脆皮燒腩仔我哋平時飲茶都會點燒腩仔,呢碟的表皮又厚又脆,而裡面的肉又唔會乾。點埋個燒腩汁,十分惹味。原隻鮮蝦餃蝦餃是每次飲茶必點的,蝦肉很鮮爽,唔會食到蝦肉有落調味料,食得出蝦肉的原味。蟹籽燒賣皇點得蝦餃,梗係要點埋佢的孖寶燒賣啦~燒賣餡挺多的,咬落都算軟身,一點都唔覺實。家鄉咸水角咸水角大大隻,少少咸,咬開是熱熱地的。鮮蝦炸雲吞他專乘為我點這一道菜,話知我鍾意食,咬落係脆卜卜的,而最特別的是用柚子汁而不是用甜酸汁,味道甜甜地又唔錯噃~薑汁雙皮奶食飽飽啦~ 佢見我拎住張甜品紙,係咁望住呢一味,於是同我點咗。超滑滑 der~ 薑味也很重,但不會重到辣喉的,三幾下就食完了。
他說時遲那時快,便點好了食物遞給職員。
卜卜脆皮燒腩仔
點埋個燒腩汁,十分惹味。
原隻鮮蝦餃
蟹籽燒賣皇
點得蝦餃,梗係要點埋佢的孖寶燒賣啦~
燒賣餡挺多的,咬落都算軟身,一點都唔覺實。
家鄉咸水角
咸水角大大隻,少少咸,咬開是熱熱地的。
鮮蝦炸雲吞
薑汁雙皮奶