2018-09-04
咁啱今日放假,身痕走咗去做GYM,做完GYM好肚餓,想補充下蛋白質(同脂肪),第一時間就諗到想食三文魚壽司。香港仔呢間魚尚都開咗幾年,好多人覺得連鎖外賣壽司店整嘅壽司會唔乾淨,但好彩我食咗呢間幾年都冇肚痛過。平時中午或者夜晚食飯時間,都會見呢間舖入面堆滿哂人買壽司,證明呢間野係平,不過都唔會差得去邊。而且一直都覺得魚尚推廣得好好,每過一排就會有新產品推出,或者有其他優惠活動,可能就係咁吸引咗好多「當潮流愛''新''鮮」嘅人。今日中午入到舖,發現有好多人,好多都係中學生,大概係因為而家開學冇耐,仲係早放學掛。壽司有好多選擇,仲有好多千奇百趣嘅新壽司,我見過有個午餐肉煎蛋飯團,不過都係唔想試伏。本身打算買雜錦三文魚壽司盛(10件/$32),但計計下,你會發現自己單買10件都係$30,所以魚尚做得最白痴嘅野就係買一盒盒嘅壽司會貴過散買幾蚊,其實唔止呢樣,其他種類嘅壽司都係咁fake,次次見到我家兩老咁買真係會好火,心諗:點解又要中伏。所以最終我揀散買,我食呢D壽司店一定唔食蟹柳壽司,因為蟹柳+飯,自己屋企都整到啦,而最後就精選咗以下看似不太伏的壽司。三文魚、三文魚沙津、八爪魚、鰻魚、飛魚子、
三文魚、三文魚沙津、八爪魚、鰻魚、飛魚子、芝士飛魚子、味附螺肉、唔記得乜沙津壽司 & 三文魚沙津手卷
係咪影到舊三文魚好厚呢!其實佢唔算薄,冇腥冇臭,但唔夠油脂,香味都差少少,點咗豉油之後又幾好食。
今日條鰻魚比較hea,睇顏色就知,好似好乾咁,麻麻地!
切左粒嘅三文魚,感覺好食D,沙津醬比較油膩,帶少少咸味,似芝士+三文魚多D!
飛魚子比較大粒,食落粒粒分明,唔錯,份量都好夠,係我開包裝時唔小心整跌好多飛魚子。
料就夠多,係甜咗D。
幾好食,睇落將幾種壽司嘅料撈埋一齊。
講真,賣相真係差,芝士夠多,食落係兩種唔同咸味一齊咁囉。
偏甜,千萬不要幻想自己食緊甜醬壽司。
飯多料少,早知叫多3舊壽司仲好,勝在食完係夠飽。
食魚尚就係咁,食之前會幻想一切都好美好,食完就覺得OK啦,咁嘅價錢的確比同類壽司店較好,所以下次都係會繼續食同中伏。