2017-11-09 1900 瀏覽
非常非常有人氣的小餐廳…好似話係出名好有文青feel!好多人就以店後一幅壁畫做打卡熱點,但當日落雨、而且該壁畫是處於後行﹝位置少許dirty﹞,所以氣氛自然大打折扣。步入室內,我覺得是舒服多於文青feel~一來枱椅是用木製作的,顏色十分柔和。二來光線充呎﹝雖然落雨﹞,擺設及水吧位置都一目了然,唔經唔覺又坐耐左啦。消費係唔平,閒閒地一樣野四五十蚊,但總要食下、飲下野。(遠遠見到ET仔望住我,所以我唔敢唔叫野)餐牌設計都幾特別、又乎合經濟成本效益,始終紙menu爛左又可以輕易print過,又快又平。我叫左一個芝士蛋包同一杯蜂蜜牛奶,而我朋友叫左個店入面最出名既咕嚕菠羅雞包。先講咕嚕菠羅雞包,用菠羅去襯衫肉類食品已經唔係咩新鮮事啦、既可以提升肉香減低油膩、又可以多d汁汁。但到底呢個包「咕嚕」左在那個位置?唔通炸過塊雞呢個方法就已經叫「咕嚕」?切開塊雞我睇落就覺得都好似幾乾水,無咩肉汁咁款,但我朋友話都叫ok既…俾我就唔會叫啦,寧願叫豬手包好似仲有睇頭。始終同我想像似咕嚕肉漢堡包實在差太遠啦…我果個係芝士蛋包,講真,有幾難整?屋企炒個蛋、夾塊芝士應該唔會浪費好多時間掛?佢夠薑攞得出黎賣而且仲要

非常非常有人氣的小餐廳…好似話係出名好有文青feel!

咕嚕雞包

我果個係芝士蛋包,講真,有幾難整?屋企炒個蛋、夾塊芝士應該唔會浪費好多時間掛?佢夠薑攞得出黎賣而且仲要收呢個價錢,應該有d料到!

一擺落口,天呀!世間居然有如此美味?香、鬆、濃集於一身!個芝士真係咸香到不得了,蛋又炒得非常之滑,我真係忍唔住好想即刻食第二啖。點知第二啖開始,個感覺愈來愈不良-個自家製既包雖然好鬆脆但係都幾油。另外個芝士比較濃味,好heavy…油加濃就真係唔太頂得順,適合share多過獨食。

芝士炒蛋包

最值得一試居然係呢杯「蜂蜜牛奶」。台灣人處理蜂蜜的方法往往比香港人叻,記得在圓山站對出既短期食物展中、食過既蜂蜜雪糕只係6
蚊港紙一杯,但係淡淡的香氣足以令我記足咁多年。屯販子既蜂蜜牛奶就有異曲同工之妙:唔會太冰太刺激味蕾,同時好好地融合左兩種食材既味道,牛奶唔酥、蜂蜜唔會確喉,好match!
蜂蜜牛奶

蜂蜜牛奶