2013-06-22 466 瀏覽
上次去烚下烚下時經過此店門口,見倒個餐牌啲相勁吸引,好耐之前朋友叫我去試一直冇去,今次就俾個機會佢啦!一早已鎖定要試招牌吉列厚切豚肉定食,再嚟點左另一招牌吉列原味包包定食,本來想多點最特別既吉列薄脆豬扒,可惜只能點定食,不能單點,所以沒點了。跟其他吉豬專門店一樣,點單後會先送上一碗芝麻讓食客自行磨碎,枱上除了豬扒醬汁外,還有兩樽點椰菜絲既醋,我只吃得出其中一瓶是柚子醋,另一瓶味道沒那麼好吃不出來。菜上得很快,吉列厚切豬扒定食先來,包括一碗味噌湯﹑前菜黃瓜﹑主角豬扒﹑椰菜絲及白飯,如想吃咖哩湯烏冬只需加$18。講回豬扒,餐牌照片拍得好靚,豬扒夠厚,但實物呢?一看就知道炸久了,顏色並非金黃而是偏深啡。豬扒也不夠厚,故除了賣相唔得,口感亦不好。跟住到吉列原味包包上桌,其實係似哥頓豬扒做法,以豬扒包著芝士來炸,芝豬包真的像包包一樣脹卜卜的,賣相唔錯,與照片很像,跟住喺包包中間落刀,芝士馬上溢出...由於芝士一出來就被室溫"冷卻",沒有餐牌照片般流出一泊芝湖。不過味道很好,不沾醬也不錯,唯獨是太膩,我吃了一半不到已吃不下呢。另外白飯及椰菜絲不設免費添吃,此處較為遜色。除了吉列食物,還有煎牛扒﹑豬

另外白飯及椰菜絲不設免費添吃,此處較為遜色。除了吉列食物,還有煎牛扒﹑豬扒等西餐,仲有窩夫甜品,雖然選擇好像很多,但整體味道一般,食物好像唔夠專注咁呢!
吉列厚切豚肉定食
2013-06-18