2020-05-09 2213 瀏覽
原本想book我們去開的壽司店,可惜無位。見這裏食評咁好所以試下。我book左7點,早左10分鐘到,侍應叫我們在table位坐住先,因為師傅未準備好。點知等到7點正我們還未被安排位置,反而剛到達的熟客立即被安排了位。我們到7.05才被安排座位。高級餐廳是不會犯這些低級錯誤。叫了其中一個omakase餐。頭幾道菜賣相是漂亮的,但食物的配搭和味道就麻麻喇,師傅能力有待改善。第一道菜是日本竹葉和昆布包白身魚做漬物,竹葉和昆布唔食的。個魚有d硬,做漬物後無左魚味,昆布味好出但好怪。第三道菜有個紫蘇葉包着吞拿魚漬。賣相似粒糖,但食落去我只食到紫蘇葉味道,完全遮蓋了吞拿魚味道。同碟有條燒香魚,師傅叫我們全條食,但個鰓位好苦(唔係少少苦),跟個sauce又唔襯,認真麻麻。另外的海膽配腐竹就唔錯嘅。另外有碟伊勢海老配燒bb粟米。海老燒半生熟,有好多筋咬唔到,我吐了一半出來。粟米是好食的,但配燒海老食好似格格不入。同場有蔣怡在食生日飯,亦全場滿座。可能因為咁他們的開場時間有好大的延誤。可能我唔係食視覺嘅人,反而對味道好着重,所以對呢間餐廳評價真係好一般,不會再回來。