2022-09-14
omakase咁貴嘅價錢,我呢啲小平民平時真係唔捨得食,今次慶祝好朋友👭升職,難得地豪盡佢!千揀萬揀揀咗呢間omakase~我地分別試唔同set,我呢個「雪」set $1280,有前菜3點、壽司15貫、卷物、湯&甜品由前菜開始,已經係由一位廚師全程serve我地,食嘅先後次序、品嚐嘅方法,都一一介紹前菜有超甜嘅北海道白粟米🌽、鴨胸包住大蔥&青瓜絲,仲有超特別嘅蟹肉波波,薄脆嘅外殻入面有蟹肉玉子沙律,面頭灑啲芝麻更加香到主菜15件壽司,omakese食新鮮、時令嘅靚魚生已經係基本野,但係要做到突圍而出,呢到嘅師傅就用盡心思,每一件壽司嘅調味、處理方法都有啲唔同,務求令客人食完之後有「記憶點」🍣有青檸汁嘅岩手縣石垣貝,師傅拍一拍刺身,即時收縮,入口清甜爽口🍣左口魚薄切配左口魚裙邊,兩種唔同嘅口感,味道清清地,有甘香嘅柚子皮配搭,開咗個胃😆🍣脆口嘅紫菜夾住炙燒過嘅帶子,上面有鮮磨嘅wasabi,帶子厚肉大舊,勁滿足🍣北海道花哨蟹,啖啖肉再混合蟹膏,真係啖啖鮮甜😍🍣醬油漬吞拿魚加紫蘇葉,入口幾清新,紫蘇葉嘅味道令魚味更突出🍣燒過嘅鰈魚入口油脂肥美,七彩芝麻影嚟打卡幾靚🍣煙燻鰹魚上放咗炸蔥絲、土
🍣北海道花哨蟹,啖啖肉再混合蟹膏,真係啖啖鮮甜😍
🍣燒過嘅鰈魚入口油脂肥美,七彩芝麻影嚟打卡幾靚
🍣煙燻鰹魚上放咗炸蔥絲、土佐醋啫喱,微微嘅煙熏味道加上酸酸甜甜,感覺好特別
🍣伴著京都橙漬嘅深海池魚,中和番池魚嘅油膩感
最特別嘅係蝦蝦4重奏,4樣唔同蝦嘅做法,分別係開邊甜蝦、刴碎嘅蝦茸、燒蝦頭嘅蝦膏,再加櫻花蝦炒香後磨成嘅粉
食到飽到已經九成之後,仲有個超好食嘅卷物!師父先將拖羅嘅脂肪邊燒香,用佢嘅魚油撈埋拖羅容、赤身、大蔥、青蔥、芝麻,再加卜卜脆嘅天婦羅面衣,做成一個卷物,真心勁好食,飽都要食!
食完卷物有碗熱湯暖下個胃,我本身已經好鍾意魚湯,師傅話佢地用咗六斤魚煲咗三個鐘,再加洋蔥🧅、甘荀、其他嘅配菜,先可以令魚湯濃郁得來又唔會腥
最後仲有甜品,紅豆抺茶蛋糕,好香嘅宇治綠茶粉,配日本嘅蜜柑,畫上完美嘅句號。