2017-07-31
響酷熱天氣警告之下,其實真係食咩都無胃口,時間到咗兩三點,始終都要搵少少嘢食,響人來人往嘅灣仔, 見到電車路旁邊有一間小店食日本拉麵,價錢唔貴,就入去試吓。店入面唔算多人,只有靠住廚房幾個吧枱位,可以清楚望到廚師一舉一動,感覺猶如置身日本街頭麵檔一樣,當然呢度有冷氣更勝一籌。呢度一拉麵加一小食只係$110左右,灣仔午飯價錢來說絕對不貴,因為茶餐廳一個碟頭飯都可能已經$6-70。餐前小食要咗小龍蝦沙律,十分開胃,小龍蝦清甜,沙律醬不會過多,有少少芥末味,旁邊仲有幾塊脆脆的紫菜,用來夾着小龍蝦沙律吃,食落感覺有層次。拉麵要咗豚骨湯拉麵,份量十分多,湯底濃郁,有少少漿嘴感覺,膠質好多,拉麵不算好彈牙,但糖心蛋好滑,蛋白外層用醬油醃過,鹹鹹地味道不錯。好快就食完呢一餐,整體感覺不錯,但又要開始辛勞一日。
好快就食完呢一餐,整體感覺不錯,但又要開始辛勞一日。