2023-10-17 136 瀏覽
今晚出左屯門見客,收工都成20:30,心想快快手搵間餐食完飯坐西鐵返香港。心諗應該沒有食物快得過食壽司或丼飯。上次食過附近間千兩,發現壽司魚生質量一般,於是今次想去食其他日本餐廳,行行下屯門市廣場,發現一間都是集團式嘅高級日本餐廳,於是就入去試下,這間鮨千壽有個廚師推介魚生丼飯,我當然立即試下啦,除此之外我還叫了杯荔枝梳打。時間合乎我要求,落單後10分鐘出食物,當然快沒有用,最重要食物質量。一打開蓋,看到三文魚腩、三文魚魚籽和海膽都顏色新鮮有油脂光澤,賣相相當不錯,海膽非常新鮮入口時有質感,魚籽都粒粒薄扑扑聲好清脆,還有原隻元貝,塊三文魚腩更是入口即溶化,以二百幾元魚生丼飯來說,質素算是中上,起碼相比之前千兩進食的壽司高,不過杯荔枝梳打就差少少,得個甜字。
以二百幾元魚生丼飯來說,質素算是中上,