2018-02-06 118 瀏覽
銅鑼灣遍佈了很多不同的食肆餐廳,要在芸芸中脫穎而出,除了懂得利用不同的宣傳手法外,最重要的是每位光顧過的顧客的口碑。而這間餐廳,都是經由我朋友介紹,所以今次經過銅鑼灣,專登到這間餐廳品嚐它的火鍋。入到餐廳選擇了一個比較清的湯,蕃茄薯仔粟米湯湯底:估唔到都好足料,比起其他餐廳,雖然係同一個湯底,但係往往只係得書仔多,唔似呢個湯底咁多番茄同粟米。漁火特選牛盛會:呢個特選牛盛會有五種不同嘅牛肉,有店員悉心解釋,以及建議食法:中間係美國牛肉;左上係肉眼邊,店員表示滾到5-6成熟,就可以食;而右上就係牛頸,呢個肉味比較重;左下就係牛舌粒中間,要滾耐一啲,因為肉比較厚,肉肉質比較爽脆;右下係牛柳肉。爽脆珊瑚蚌:喺第二度食,同一個價錢未必有咁大碟,而且每隻珊瑚蚌,都算大塊同埋好爽口。鮮墨魚滑:墨魚滑好爽口,加埋啲魚子脆卜卜咁,食完一舊,好快就想食第二舊。即炸鬆脆響鈴:估唔到呢度啲響鈴真係即炸,啲響鈴上枱,都感受到佢哋嘅微溫,放入湯底度,真係唔需要浸得耐,浸大約1秒,已經食得!淋淋地脆脆地,正呀!健康竹笙:竹笙好乾身,烚完仲係好爽口,加上吸收埋湯底嘅精華,所以咬落竹笙度,感覺就好似飲埋啲湯咁。自家竹蔗

入到餐廳選擇了一個比較清的湯,蕃茄薯仔
粟米湯湯底:

即炸鬆脆響鈴:
即炸鬆脆響鈴

自家竹蔗茅根:
自家竹蔗茅根
呢支竹蔗茅根,我極度推介!唔會太甜味道啱啱好!而且唔會好似其他餐廳咁,喺樽入面放滿竹蔗同茅根,可以成支飲得晒,唔會有呃秤嘅感覺。

2018-01-08
  • 漁火特選牛盛會