大角咀好唔就腳😫,但唔知點解佢係九龍區其中一個美食集中地,星期六我同朋友專登去咗嗰度幫襯良心小店💛「Homeland」。我知佢大埔都有店,但距離我更遠吧。餐廳週末都有提供午市套餐,主食選擇有成十七款,當中有三款仲係生酮料理添。午餐定價由$78至$148不等,但其實大部份都係$88或者$98,我認為性價比高啊👍。午市有加配小食嘅選項,但睇完一輪感覺都係Pizza吸引啲,所以最終嗌咗三個午餐🤣✌🏻。佢每樣份量都多,我哋咁大食都近乎食唔哂。肉醬芝士四重奏薄餅($98),🍕薄餅造型幾有心思喎,偏白色嘅芝士上面放咗粒車厘茄🍅,每片中間就好似有個鹹蛋黃太陽咁。薄餅皮無想像中咁薄,反而覺得成件重疊疊,因為啲肉醬多到一個點,正啊!肉醬味道濃郁,同芝士簡直係絕配。雖然我食唔出四隻芝士🧀,但拉絲效果明顯,鹹香十足。第一次食肉醬口味嘅薄餅,估唔到都幾夾,全程不斷令我聯想起肉醬意粉呢。牛油果煙三文魚闊條麵($98),見餐牌寫明手工意粉係每日新鮮製造,令到我好有期望😜。闊條麵望落平平無奇,但一咬就發覺堅係自家製。麵條偏厚身,口感非常爽彈,我並無喺其他地方食過類似嘅味道,令人印象深刻。我認為佢比起所謂意大利專門店
牛油果煙三文魚闊條麵
牛油果煙三文魚闊條麵($98),見餐牌寫明手工意粉係每日新鮮製造,令到我好有期望😜。闊條麵望落平平無奇,但一咬就發覺堅係自家製。麵條偏厚身,口感非常爽彈,我並無喺其他地方食過類似嘅味道,令人印象深刻。我認為佢比起所謂意大利專門店P字頭嘅出品還要出色🍝。煙三文魚砌成一朵玫瑰花,有三大片,份量唔孤寒。最後不得不提牛油果🥑,果肉夠熟,所以好軟。
慢煮豬肩椰菜花飯
慢煮豬肩椰菜花飯($108),呢個係生酮料理,即係碳水化合物含量極低嘅菜式。🥦椰菜花打到勁細勁碎,真係好似飯粒,由於密度高,掛汁效果一流。芝士滲透喺每一粒菜花入面,食落好Juicy。🐷豬肩肉集中放喺中間,有好多片,味道都OK,有少少肥,所以感覺有啲似豬頸肉。佢令到呢道健康菜式口味無咁寡。
田園沙律
午餐跟田園沙律🥗,大碟嘅,但味道無乜特別,個汁係用上黑醋汁。如果將沙律換成湯,我會開心啲,哈哈。
飲品方面,跟餐飲品大大杯🍹,選擇有茶、咖啡、汽水同橙汁等。食完三個餐,再飲埋咁大杯嘢,想唔飽都幾難😅。
總括嚟講,呢間小店嘅食物質素令人滿意,價錢貼地,出品高水準😋。同時,餐廳嘅裝修唔錯㗎,餐枱以至餐具都係色彩繽紛🌈。如果想支持撐香港人嘅小店,不妨考慮Homeland啊🇭🇰。
2021-07-24